Доступність посилання

ТОП новини

Вацлав Клаус квапить вішеґрадських партнерів щодо вироблення конкретних проектів співпраці.


Василь Плоскіна Вацлав Клаус квапить вішеґрадських партнерів щодо вироблення конкретних проектів співпраці.

Угорщина, 8 жовтня 2003 – Цими днями Угорщину з офіційним візитом відвідав президент Чеської Республіки Вацлав Клаус. У Будапешті він, зокрема, висловив думку, що співпраця в рамках країн Вішеґрадської “четвірки” матиме сенс лише за наявності конкретних коопераційних програм.

Зустріч Вацлава Клауса з угорським президентом Ференцом Мадлом відбувається напередодні чергової зустрічі країн-учасниць Вішеґрадської “четвірки” в Угорщині 3 листопада поточного року за участю Чехії, Польщі, Словаччини й Угорської Республіки. Очікується, що ці держави представлятимуть їхні президенти. Такий високий представницький рівень листопадової зустрічі оглядачі пояснюють тим, що “четвірку” цікавить подальша співпраця в рамках цього об’єднання після вступу центральноєвропейців до Євросоюзу у травні наступного року.

Від часу утворення Вішеґрадського клубу в Центрально-Східній Європі й у світі сталося чимало важливих подій. Замість політиків першої демократичної хвилі на кшталт драматурга Вацлава Гавела, письменника Арпада Гьонца, колишнього лідера “Солідарності” Леха Валенси прийшли більш прагматичні керівники. Наприклад, реформатора чеської економіки Вацлава Клауса вже не задовольняють декларативні заяви учасників “четвірки”, і він квапить партнерів зробити конкретні коопераційні кроки в рамках цього об’єднання, про що було заявлено цими днями в Будапешті.

На цьому фоні двостороння співпраця між Угорщиною та Чехією виглядає куди динамічнішою. За словами Клауса, двосторонні стосунки цих держав не обтяжені жодними проблемами сучасної доби. Щорічний товарообіг становить 1,5 млрд. дол. (майже удвічі більше, ніж між Угорщиною й Україною). У майбутньому є непогані перспективи для взаємних інвестицій. Угорці не проти розширити співпрацю на ниві науки, освіти й культури. Окремим пунктом стоїть розвиток туристичної галузі. Тут партнери намагатимуться підключати турбізнеси Сполучених Штатів Америки, Бразилії і Китаю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG