Доступність посилання

ТОП новини

Загострення ситуації на Близькому Сході.


Михайло Мигалисько Загострення ситуації на Близькому Сході.

Вашингтон, 8 жовтня 2003 - Президент Сполучених Штатів Джордж Буш рішуче виступив на підтримку права Ізраїлю до самооборони. Минулої неділі ізраїльські військово-повітряні сили ударили по об’єкту неподалік столиці Сирії, які Ізраїль охарактеризував, як табори тренування палестинських екстремістів. Після теракту палестинської терористки, у суботу в місті Гайфі, де загинули 19 ізраїльтян й 50 були поранені, прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон заявив, що напади проти ворогів його держави будуть зроблені «в будь-якому місці та будь-яким шляхом».

Попри те, що ізраїльські напади минулої неділі на об’єкт в глибині сирійської території засудили більшість лідерів світу, включно з генеральним секретарем ООН Кофі Аннаном, у вівторок президент США Джордж Буш, рішуче підтримавши право Ізраїлю на самооборону, ще раз закликав прем’єр-міністра Ізраїлю Аріеля Шарона уникати ескалації напруження на Близькому Сході:

«Рішення прем’єр-міністра Шарона захищати народ є виправданими. Ми зробили б те саме в нашій країні. Ми захищали б наш народ. Однак ми маємо на увазі у контексті ухвалювання рішення, й це повинен робити прем’єр-міністр, щоб він уповні розумів наслідки будь-якого рішення. Захищаючи свій народ, він не повинен створювати умови для ескалації».

Це був перший ізраїльський удар за минулих тридцять років по об’єкту в глибині сирійської території. Ізраїльська сторона заявила, що йшлося про табір навчання палестинських екстремістів, адже напередодні палестинська смертниця вибухом бомби вбила 19 ізраїльтян. Сирійські офіційні особи заявили, що йшлося про цивільні об’єкти, а сам президент Сирії Башар аль Ассад обвинуватив Ізраїль у спробі втягнути Сирію та решту Близького Сходу до ширшого конфлікту. Сирія звернулася до Ради безпеки ООН, щоб вона ухвалила резолюцію і засудила дії Ізраїлю.

Експерти та спостерігачі висловили побоювання, що може дійти до посилення напруження в регіоні й віддалення можливості близькосхідного врегулювання. Мургаф Джуеджати, професор американського університету Джорджа Вашингтона з цього приводу в інтерв’ю радіо “Свобода” сказав:

«Сам факт, що Ізраїль бомбардував палестинську ціль в Сирії, це вже само собою є ескалація й експортує палестинсько-ізраїльський конфлікт поза попередній периметр, на територію Сирії. Якщо взяти до уваги заяви адміністрації США,то не виключено, що пан Шарон може розширити це й на Ліван».

Учора у розмові з журналістами прем’єр-міністр Шарон дав зрозуміти, що він починає застосовувати політику превентивного удару, щоб не допустити нових терактів проти ізраїльського населення:

«Ізраїль не відступить від захисту своїх громадян і не вагатиметься, щоб ударити по його ворогах у будь-якому місті й будь-яким засобом. Водночас ми не оминатимемо жодної можливості, щоб досягти домовленостей з нашими сусідами».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG