Доступність посилання

ТОП новини

Семінари коаліції "Свобода вибору" у Дніпропетровську.


Геннадій Сахаров Семінари коаліції "Свобода вибору" у Дніпропетровську.

Дніпропетровськ, 9 жовтня 2003 року.

У Дніпропетровську відбулися семінари коаліції громадських організацій "Свобода вибору" в рамках українсько-канадського проекту сприяння доброчесності, в якому беруть участь група міжнародної співпраці Міністерства юстиції Канади та Комітет Верховної Ради України з боротьби з корупцією і організованою злочинністю.

Українсько-канадський проект сприяння доброчесності в уряді має на меті дослідити умови, за яких можливий успіх реформ, спрямованих на подолання корупції в Україні і визначити, якими мають бути ці реформи. В основу дослідження покладений канадський досвід подолання наслідків масштабних порушень, які мали місце у канадській провінції Квебек у сорокових-п''ятдесятих роках минулого сторіччя у час правління там уряду Моріса Дюплессі.

Порівняльний аналіз показує виняткову подібність сьогоденної ситуації в Україні і у Квебеку тих часів. Моріс Дюплессі і очолювана ним партія "Національна спілка" задля утримання при владі вдавалися до розподілу урядових посад на основі політичних зв''язків, призначення суддів, відданих правлячим колам, підкупу правників, профспілкових лідерів, власників підприємств, узалежнення громадських організацій і навчальних закладів, залякувань і підкупу виборців. Відповідним чином формувалися виборчі комісії, фальшувалися списки виборців, опозиційних кандидатів ,їх залякували чи застосовували проти них фізичне насильство, керівників виборчих штабів опозиційних кандидатів підкуповували хабарями. Застосовувався витончений контроль над пресою, журналістів дискримінували чи теж підкуповували, редакції газет ставилися у залежність шляхом розміщення замовлень чи реклами. Режим Дюплессі утримувався при владі 18 років.

Основна відмінність квебекської ситуації від української у тому, що метою провідників корумпованого режиму було не особисте збагачення, а влада ,як така, і фінансування партії "Національна спілка". Моріс Дюплессі, котрий попри корумпованість режиму у фінансових справах був людиною чесною, помер у своєму робочому кабінеті і залишив нащадкам у спадок борги.

У роботі трьох засідань семінару взяли участь представник міністерства юстиції Канади Серж Лорті і екс-генеральний прокурор України, народний депутат трьох скликань Верховної Ради, радник парламентського комітету з боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктор Шишкін, котрий також мав зустріч з викладачами Юридичної академії Міністерства внутрішніх справ України.

На семінарі головним чином обговорювалося питання, чи існують в Україні фактори, які уможливлюють проведення антикорупційних реформ, а саме: невдоволення населення, занепад і слабкість влади, наявність лідерів, здатних до проведення реформ, та наявність альтернативної моделі розвитку суспільства і організації влади. Учасники семінару дійшли висновку, що більшою чи меншою мірою ці фактори в українському суспільстві присутні та що слушним моментом для подолання корупції в українському суспільстві є наступні вибори президента. Була висловлена думка, що розквіт корупції в сьогоденній Україні пов''язаний зі зникненням чинників, які за наявності корупції, як такої, певною мірою стримували загальну корупцію у тоталітарному суспільстві, і з незрілістю громадянського суспільства, розвиток якого спричиняється до появи механізмів контролю громадськості над владними структурами.

Віктор Шишкін, навівши численні приклади корумпованості української влади включно із так званими провідниками нації, сказав наступне: "Ми маємо в Україні з цієї точки зору інше становище. Всі корупційні дії, виходячи з тих же самих неодноразових заяв нашого президента, що у нас є корупція, махрова навіть корупція, за його заявами, має місце у вищих ешелонах. Але при цьому не називаються жодне прізвище і жодна структура, на що я звертаю вашу увагу, але ми знаємо, що вони є, ці корупційні дії, вони усі спрямовані на власне збагачення".

Відтак індикатором зрілості українського суспільства, наближення його до суспільства громадянського мають стати вибори, що насуваються. Наскільки спрацюють перелічені вище чинники готовності суспільства до антикорупційних реформ, покажуть саме вибори президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG