Доступність посилання

ТОП новини

Податки в Запоріжжі.


Леся Кленович Податки в Запоріжжі.

Запоріжжя, 9 жовтня 2003 - Прибутковий податок у розмірі 13% - для Запоріжжя розкіш неприйнятна. Такої думки дотримується міський голова обласного центру Євген Карташов. Чому запорізький мер налаштований проти полегшення податкового тягаря для городян?

За твердженням запорізького мера Карташова, доходна частина місцевого бюджету на 90% складається саме із прибуткового податку. І лише десята частина грошей до міської казни надходить від решти джерел (оренди, земельних податків, тощо). А отже зниження податкового тиску на населення обласного центру призведе до втрати місцевим бюджетом значної частини грошової маси. Природно, що міський голова Запоріжжя пан Карташов почав “бити у дзвони”. Насамперед, мер звернувся до депутатів облради, членів бюджетної комісії з таким проханням:

“Я б усе-таки вніс пропозицію перейти від 13% до 15% прибуткового податку, яким мають обкладати фізичних осіб. На мій погляд, на 13% ми просто не здужаємо. Якщо є додаткові ресурси у Кабміну, нехай він покаже. Всередині області я таких не бачу”.

На останніх словах пан Карташов наголосив неодноразово. Проте запорізького мера (як уособлення інтересів городян)_обурює не лише зниження податкової ставки, а й формульний підхід до формування місцевого бюджету. Адже через це абсолютно теоретичне ставлення до регіону над запорізькими підприємствами висить абсолютно реальний “дамоклів меч” боргів перед працівниками. Наразі дефіцит фонду заробітної плати в обласному центрі становить понад 50 мільйонів гривень. Звісно, міський голова таких негараздів допустити не може, бо зовсім інше життя обіцяв пан Карташов своїм виборцям.

Є. Карташов: “Тому я пропоную все -таки звернутися з нашим загальним посланням до Кабінету Міністрів. І, як би це складно не було, але чи прогнозуючи, чи нутром відчуваючи, це необхідно зробити!”

Пан Карташов і в цьому випадку мав на увазі підвищення податкових ставок. Як кажуть, “знов за рибу гроші”. Окрім вищезгаданих проблем, у міського голови Запоріжжя є й ще одна турбота: нові мости через Дніпро в районі острова Хортиці. З мертвої точки справу таки вдалося зрушити: забиті перші сваї. Проте обіцяних депутатами грошей для початку цього масштабного будівництва у Держбюджеті-2004 не передбачено. А відтак запорізькому меру знову доведеться витримувати бійки з нардепами через їхню необачливу обіцянку. На жаль, єдиним представником парламенту на засіданні бюджетного комітету облради був Олександр Пеклушенко. Решту народних обранців Запорізького регіону відволікли справи загальнодержавні, а саме: виїзне засідання Комітету ВРУ з питань фінансів та банківської діяльності. Місцевих депутатів ще й досі дивує той факт, що два таких серйозних заходи призначили на один день. Але керівництво, кажуть, краще знає: що, де і коли організовувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG