Доступність посилання

ТОП новини

Курди невдоволені розташуванням турецьких військ в Іраку.


Михайло Мигалисько Курди невдоволені розташуванням турецьких військ в Іраку.

Прага, 8 жовтня 2003 - Парламент Туреччини дав згоду на розташування турецьких миротворців в Іраку. Вашингтон, який намагається розширити міжнародну підтримку для відбудови та стабілізації Іраку, привітав рішення Анкари. Проте деякі представники сформованої окупаційними силами тимчасової іракської Владної ради, як також і курди, з певним недовір’ям ставляться до плану участі турецьких військ у стабілізаційних силах на іракській території.

Іракські курди становлять приблизно одну третину 20-мільйонного населення Іраку. В історичній пам’яті іракців залишається майже 400-річне колоніальне панування турецької Османської імперії до першої світової війни над їхньою територією. Курди заселяють переважно південно-східний регіон Туреччини та північні райони Іраку, а також живуть в Ірані та Сирії. 15- річне повстання курдів у Туреччині закінчилося 1999-року, однак і досі існує загроза нових повстань.

Махмуд Отман, представник курдів у тимчасовій Раді Іраку, в інтерв’ю радіо “Свобода” зазначив, що вони обговорюють з американським представником Полом Бремером справу розташування в Іраку турецького миротворчого контингенту, на що дав згоду у вівторок парламент Туреччини:

«Взагалі ми не бажаємо, щоб будь-які держави-сусіди Іраку вводили війська, тому що ми вважаємо (всупереч поглядам американців), що війська сусідніх країн не зможуть вирішити проблеми безпеки» . Згідно з повідомленнями, Владна рада не ухвалювала ще жодного рішення в цій справі.

А речник державного департаменту США Ричард Баучер повідомив, що представники американської адміністрації обговорюють з іракською Владною радою питання турецьких військ:

«Ми обговорюємо з ними, ми співпрацюємо з ними, ми знаємо (що і вам відомо), що багато хто з них зайняв різку позицію, деякі мають інші погляди...Можна сказати, що дискусія триває».

А прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у вівторок у виступі по телебаченню звернув увагу на те, що питання безпеки на південь від турецько-іракського кордону залишається головною проблемою для його уряду. Він наголосив на необхідності продовжити боротьбу проти Робітничої партії Курдистану, йдеться про марксистське угруповання, яке протягом 15 років вело війну за автономію в турецьких провінціях з більшістю курдського населення. Вашингтон вніс Робітничу партію Курдистану і її послідовника Конгрес Демократії та Свободи Курдистану до списку терористичних організацій. Анкара вказує на те, що озброєні курдські бойовики на півночі Іраку становлять загрозу безпеці й домагається, щоб Вашингтон зробив необхідні заходи проти них замість розташування турецьких солдатів у стабілізаційних силах під американським командуванням на іракській території. Військові експерти, однак, вважають, що з огляду на уже існуючі обов’язки американських військових щодо гарантуванням безпеки й стабільності в Іраку, не слід очікувати в найближчому часі окремих операцій проти курдських бойовиків зі згаданих організацій.

Мурат Карайлан, один із лідерів курдських угруповань Робітнича партія Курдистану - Конгрес Демократії та Свободи Курдистану, під час дебатів на прихильному до курдів

Медіа-ТВ на початку цього тижня перестеріг, що будь-які збройні дії проти угруповання означали б також початок «війни проти Туреччини». Минулого місяця згадані курдські організації відкликали п’ятирічне одностороннє припинення вогню й погрожують поновити ворожнечу у випадку, якщо Туреччина до кінця року не розпочне мирних переговорів. Тим часом міністр закордонних справ Туреччини Абдулах Ґюль днями заявив, що іракські курди не повинні побоюватись Анкари, адже Туреччина не братиме участі в окупації Іраку, а ті, котрих туди буде вислано, матимуть завдання посприяти встановленню миру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG