Доступність посилання

ТОП новини

США мають утримати Київ від спокуси – колишній радник президента з національної безпеки.


Сергій Драчук США мають утримати Київ від спокуси – колишній радник президента з національної безпеки.

Прага, 10 жовтня 2003 – Вашинґтон мав би підтримати європейське спрямування нафтогону Одеса – Броди, яке зменшило б залежність України від російської нафти, диверсифікувало б її постачання до Польщі й особливо Німеччини й дало б вихід у Європу казахстанській нафті. Реверсний напрямок, якого домагаються російські олігархічні інтереси й, на жаль, британська компанія «Бритиш Петролеум», означав би кінець цих сподівань. Про це пише в п’ятницю колишній радник із національної безпеки США (за президента Роналда Рейгана) Роберт МакФарлейн у статті з назвою «Як не дати спокусити Київ» у європейському виданні американського ділового щоденника «Вол Стріт Джорнал». На думку автора, Сполучені Штати взагалі мають підтримати Україну конкретними кроками, щоб не зашкодити її демократичному майбутньому.

Поміж Росією й колишніми радянськими республіками розігрується драма, дуже важлива для Заходу: вона може визначити, чи виживуть ці нові незалежні країни як суверенні держави, орієнтовані до демократії й свободи, а чи їх знову втиснуть у залежність від Росії. І найінтенсивніша ця боротьба не деінде, а в Україні, вважає радник із національної безпеки колишнього президента США Роналда Рейґана Роберт МакФарлейн.

І найбільше уваги тут автор приділяє навіть не єдиному економічному просторові чотирьох країн – учасниць СНД, який, за його словами, свідчить про відверте прагенння Росії привести ці країни до більш політично організованих узаємин із Москвою. Саме суперечливе становище навколо нафтогону Одеса – Броди змальоване в статті найдетальніше.

Роберт МакФарлейн уважає, що погляд на останні події дає достатньо свідчень, що Україна нарешті твердо вирішила повернутися до Заходу загалом і до США зокрема, сподіваючись, що надана у відповідь підтримка допоможе їй встояти перед тиском зі Сходу.

У цьому автора пересвідчує і залучення України до вреґулювання в Іраці, і її увага до багатьох галузей, де необхідні реформи: від поліпшення захисту інтелектуальної власності до прагнення вступити до Світової організації торгівлі. А чи не найвиразнішим вчинком стане величезний, принципово важливий крок до демократії як норми в Україні, коли через рік, після виборів, відійде з посади нинішній президент України, наголошує американський аналітик.

Україна хоче бути західною країною, але потребує допомоги, пише він. І, на думку автора, адміністрація президента США Джорджа Буша мала б допомогти і скасуванням обмежувальної поправки Джаксона – Ваника, і підтримкою інвестиціям в Україні. Також США та їхні союзники в Європейському союзі дуже зацікавлені в тому, щоб не дати спокусити Україну й інші колишні радянські держави повернутися назад до орбіти Росії.

Настав час відповісти на добру волю України конкретною підтримкою, закликає колишній радник із національної безпеки США за президента Роналда Рейґана Роберт МакФарлейн у європейському виданні американського ділового щоденника «Вол Стріт Джорнал». Бо якщо цього не зробити, тиск із боку Москви може виявитися завеликим , і, як пише аналітик, «ми втратимо історичну можливість утвердити демократичне майбутнє України».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG