Доступність посилання

ТОП новини

Чи вплинуть старі “гріхи” на теперішню кар’єру французького президента?


Мирослава Гонгадзе Чи вплинуть старі “гріхи” на теперішню кар’єру французького президента?

Вашингтон, 10 жовтня 2003 - У Франції тривають корупційні скандали. Цього разу адміністрація Парижа стала об’єктом судової справи над колишнім прем’єр-міністром Аленом Жуппе. Його звинувачують у корупції, зокрема у створенні в адміністрації французької столиці фіктивних робочих місць для політичних союзників тодішнього мера Парижа Жака Ширака.

За останнє десятиліття корупційні скандали у Франції то згасають, то спалахують з новою силою. Останні звинувачення проти колишнього прем’єр-міністра Алена Жупе можуть коштувати йому кар’єри. 58-літній політик десять років назад керував фінансами, тоді мера французької столиці,тепер президента Франції Жака Ширака. Звинувачення Алена Жупе у створенні фіктивних робочих місць та маніпуляції фінансами міста десятилітньої давності поставили в складне становище президента Франції. Верховний суд цієї країни минулого року надав Жаку Шираку імунітет від допитів та судового переслідування на весь період його перебування на посаді. Таким чином суд звільнив його від зобов’язання брати участь у слуханнях, які відбуваються в цей час у зв’язку зі звинуваченнями проти Алена Жупе. Французька політична сцена переживає корупційну кризу. Вже декілька вищих посадовців були об’єктами подібних розслідувань. Але покараними у зв’язку з цими злочинами були лише посадовці середнього рівня.

Кристофер Барб’є, заступник головного редактора французького щоденника “Експрес”, каже: “Було лише декілька вироків у зв’язку з подібними злочинами, але у корупції була задіяна велика кількість політиків та державних службовців, що перебувають на виборних посадах. У такому випадку у Франції кажуть: або правосуддя неефективне, погане і скорумповане, або усі політики корупціонери”.

З ним погоджується дослідник Веронік Пуха: “Легше притягнути до відповідальності політиків чи посадовців нижчого ешелону, ніж звинувачувати найвищих посадовців, які захищені наданим їм імунітетом. Генрі Емануелі, колишній фінансист Соціалістичної партії, отримав один із найбільших вироків - 18 місяців тюрми і два роки заборони обіймати державні посади”.

Слідство зі звинувачення Алена Жупе у корупції триває. А Франція, за даними німецього відділення “Трансперенсі Інтернешинал”, цього року посіла 23 місце у списку 133 країн з так званою пасивною корупцією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG