Доступність посилання

ТОП новини

У Палестинській автономії неспокійно…


Сергій Драчук У Палестинській автономії неспокійно…

Прага, 10 жовтня 2003 – Колишній нобелівський лавреат, керівник Палестинської автономії Ясир Арафат, не домовившись зі своїм попереднім прем’єром, тепер свариться з нинішнім за контроль над силами безпеки та за статус уряду. Усю п’ятницю в Рамаллі на Західному березі тривали переговори через посередників між Ясиром Арафатом та прем’єром Ахмедом Креєю. А тим часом у секторі Газа ізраїльські війська вбили сьогодні сімох палестинців у перебігу операції на кордоні з Єгиптом; її мета була знищити підземні тунелі, якими з Єгипту на палестинські терени доставляють зброю.

Ясир Арафат і Ахмед Крея з’ясовують стосунки телефоном через посередників. Іще в четвер, через два дні по вступові на посаду прем’єра, Ахмед Крея пригрозив, що може й піти у відставку.

Причина практично та сама, через яку відійшов і попередній палестинський прем’єр Махмуд Аббас: Ясир Арафат не бажає віддати під контроль уряду сили безпеки й інші збройні палестинські формування. Міністра внутрішніх справ Насера Юсефа, не згодного з цим, Ясир Арафат уже практично усунув, повідомляють агентствам джерела з його штаб-квартири в Рамаллі.

До тієї суперечки додається ще одна: нинішній скорочений уряд затверджений Арафатовим указом, без голосування в парламенті; Крея волів би мати нормальний кабінет із нормальними повноваженнями.

Сам Ясир Арафат на сьогоднішній п’ятничній молитві виглядав, за повідомленнями, краще, ніж попередніми днями. Його помічники кажуть, що палестинський керівник уже видужує від грипу, і категорично відкидають чутки про його рак шлунку.

А в іншій частині палестинських теренів, таборі біженців Рафах на самому кордоні сектору Газа з Єгиптом, відбувається найбільший у цьому таборі за півроку рейд ізраїльського війська. Уже загинули принаймні 7 палестинців, серед них 8-річний хлопчик; близько 60 поранені. Ізраїльтяни шукають підкопи попід прикордонними загорожами, що ними з Єгипту, за їхніми твердженнями, нишком тягають зброю. Від початку нинішнього повстання («інтифади») таких тунелів у Рафаху знайшли вже понад 70. Двома викритими сьогодні тунелями, стверджує ізраїльська розвідка, палестинці вперше зібралися носити ракети протиповітряної оборони, а вони в палестинських руках могли б учинити стратегічний вплив на перебіг трирічного конфлікту. Та самих цих ракет, принаймні сьогодні, не знайшли. Шеф палестинської громадської безпеки генерал-майор Абд ар-Раззак аль-Меджайда називає такі твердження фабрикацією.

В Ізраїлі ж популярність прем’єр-міністра Арієля Шарона, за оприлюдненим сьогодні в щоденнику «Маарів» опитуванням, упала найнижче за весь його другий термін на посаді. Нездатність покласти край палестинському повстанню й корупційні скандали навколо прем’єрової партії «Лікуд» призвели до того, що 54 % ізраїльтян неґативно оцінюють діяльність свого керівника; вдоволені нею лише 36 % опитаних. А 55 % ізраїльтян вважають, що колишній бойовий генерал Шарон та його уряд не знають, як побороти тероризм.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG