Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція в пошуках нової конфігурації.


Віктор Березанець Опозиція в пошуках нової конфігурації.

Київ, 13 жовтня 2003 - Партія “Реформи і порядок” від моменту її утворення посідала осібне місце в спектрі націонал-демократичних партій. Можна сказати, роль її була досить помітною і недостатньо задекларованою. І аналітики знаходять переконливі пояснення цього. Одначе мова сьогодні не про особливості цієї політичної структури, черговий з‘їзд якої послужив інформаційним приводом для нашої розмови. Отож, ПРП провела з‘їзд і переобрала на новий термін свого лідера – Віктора Пинзеника.

Певний інтерес у політичних колах та ЗМІ викликали деякі ініціативи партії, зокрема збір підписів проти введення процедури обрання Президента Верховною Радою та звернення до кількох партій (НРУ,УРП”Собор”, “Солідарність”, “Батьківщина”і КУН) з пропозицією утворення єдиної партії.

Лунали на з’їзді і заклики до об‘єднання демократичних сил за участю як правих, так і лівих партій.

Сказати, що з‘їзд пеерпістів був резонансим, було б перебільшенням.На думку моїх колег, політичних оглядачів різних видань, невиправданими були б і сподівання української спільноти на якісні зміни в українському політикумі після цього з‘їзду. “І все ж привід для роздумів є”,- вважає народний депутат Іван Заєць. На думку народного депутата, саме зараз опозиція має чітко усвідомити сутність політичного моменту, щоб не наробити помилок. Оцінюючи особливості нинішньої ситуації, Іван Заєць акцентував увагу на кількох таких моментах. Чого прагне провладна більшість?

Провладна більшість виграє, на думку народного депутата Зайця, якщо Конституційний Суд благословить третій термін Леоніда Кучми і обрання Президента парламентом.

Іван Заєць вважає, що за нинішніх умов можна говорити про стабільну єдність трьох опозиційних партій: НУ,БЮТ і СПУ.

Опозиційність комуністів народний депутат назвав віртуальною (щоб не вживати різкіших термінів).

А от коментувати перспективу утворення єдиної партії на заклик ПРП в період до президентських виборів 2004 Іван Заєць відмовився.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG