Доступність посилання

ТОП новини

Надзвичайна ситуація в Артемівську, де палали воєнні склади з боєзапасами, перейшла у другу стадію: визначення винних. Військові вважають причиною пожежі людський фактор.


Сергій Гармаш Надзвичайна ситуація в Артемівську, де палали воєнні склади з боєзапасами, перейшла у другу стадію: визначення винних. Військові вважають причиною пожежі людський фактор.

Донецьк, 13 жовтня 2003 - Минулої п’ятниці, близько 12.30, на території військових складів у Артемівську спалахнула пожежа, яка призвела до вибуху боєзапасів, що там зберігались. Снаряди розлітались на відстань 2-4 кілометрів. У місті почалась евакуація дитячих установ, воно було оточене міліцією, припинені водо-, газо-, електропостачання.

Повідомлень про жертви не було. Що підтвердилось і наступного дня, коли пожежа була локалізована, і вибухи припинились. Постраждала лише 15-річна дівчина, яка була поранена осколком снаряду та майор Дмитро Гончаренко. Його з самого початку вважали зниклим безвісти ,а близько десятої вечора знайшли з контузією. Він більше трьох годин пролежав у окопі, майже в епіцентрі вибухів.

Матеріальні збитки обмежились чотирма згорілими дахами на дачних будиночках, кількома дахами, які були пробиті болванками снарядів без набоїв, тисячами квадратних метрів битого скла та шиферу.

Як оголосив у суботу на прес-конференції в Артемівську міністр з надзвичайних ситуацій Григорій Рева, з 17 складських сховищ згоріли 10. Всього на складах було ( за попередніми даними) 3 170 тонн боєзапасів, з яких самознищились 1700 тонн. За словами міністра, масштаби трагедії могли б бути непередбаченими, якби не своєчасно вжиті заходи. А голова Донецької обладміністрації Анатолій Близнюк відзначив, що снаряди летіли в протилежний від житлових кварталів бік тому, що боєзапаси були правильно складовані.

Вже у суботу Григорій Рева назвав причиною пожежі на складах людський фактор. За його словами, в день, коли виникла надзвичайна ситуація, на території складів велись зварювальні роботи.

У понеділок, на прес-конференції в Артемівську вже виконувач обов’язків начальника озброєнь Збройних сил України Валерій Бойков заявив, що винними вважаються два прапорщики, які різали на складах метал з метою його викрадення на металолом.

Сьогодні ситуація в місті нормалізована. Вже в суботу я бачив в Артемівську весілля, люди фотографувалися на фоні розбитих вікон. Про те, що відбувається в місті зараз, кореспондентові свободи розказав прес-секретар донецького губернатора Ігор Чичасов:

“На сьогоднішній день головне - це забезпечення нормальної життєдіяльності міста. Силами житлово-комунального господарства області в кількості 398 осіб здійснюються заходи з відновлення такої життєдіяльності. Треба засклити вікна у житлових будинках. На 12 жовтня було засклено 2641 квадратний метр. Продовжується обстеження периметру, що прилягає безпосередньо до сховища. Обстежені 202 гектари землі і вивезені 527 вибухонебезпечних предметів. За замовленнями населення ( а таких надійшло 94) вивезені 47 вибухонебезпечних предмети.

Такий стан справ у Артемівську на сьогодні”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG