Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини”. 1. Захист прав нацменшин в Україні. 2. В Криму колишні кандидати у депутати продовжують боротися за відновлення своїх прав. 3. Як під час боротьби з корупцією на Львівщині порушуються права громадян.


Надія Шерстюк “Права людини”. 1. Захист прав нацменшин в Україні. 2. В Криму колишні кандидати у депутати продовжують боротися за відновлення своїх прав. 3. Як під час боротьби з корупцією на Львівщині порушуються права громадян.

Київ, 14 жовтня 2003 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. Перед мікрофоном у київській студії Надія Шерстюк. Вітаю вас, шановні слухачі!

Сьогодні у програмі, зокрема, такі теми:

- Захист прав нацменшин в Україні.

- В Криму колишні кандидати у депутати продовжують боротися за відновлення своїх прав.

- Як під час боротьби з корупцією на Львівщині порушуються права громадян.

Конституція України гарантує захист прав усіх народів, чиї представники є її громадянами і проживають на українській території. Але не завжди місцева влада дотримується вимог Конституції і чинного законодавства держави у цій делікатній сфері. Проблема культурної ідентифікації та захисту культурних прав етносів, що мешкають в Україні, була однією з дискусійних тем міжнародної конференції “культура, ідентифікація: напрям дії”, на якій побувала Богдана Костюк.

Богдана Костюк

Конференція, організована Британською Радою та Радою Європи, дозволила висловити свої думки щодо розвитку і захисту культур етносів, що мешкають в Україні, представникам як державницьких установ, так і цих етносів. Як сказав голова Парламентського комітету з питань культури, народний депутат України Лесь Танюк...

Лесь Танюк

Я говорив би сьогодні про те, що ми в Україні маємо кризу ідентичності як на індивідуальному, так і на груповому рівні. І ознаками втрати на загальнодержавному рівні є роздвоєність суспільної свідомості і втрата консенсусу з приводу базових цінностей. Відтак - невизначеність і непослідовність державної політики.

Богдана Костюк

Приклади такої непослідовності навів один з лідерів караїмської громади Криму Борис Синані.

Борис Синані

У справі збереження національної культури нашого народу є чимало проблем. Перш за все, це втрата мови: опинившись у різних країнах, караїми були змушені пристосуватись до тамтешнього життя. З іншого боку, навіть на історичній батьківщині караїми не мають змоги досліджувати мову і культурні традиції свого народу.

Добре, що влада повернула нашу кінассу в Євпаторії – але досі караїмська громада Симферополя і Києва не може добитися від місцевої влади повернення караїмських споруд. Це вже не етнічна, а політична проблема: караїми мають право отримати споруди, які збудовані їхніми предками.

Богдана Костюк

Подібні проблеми, на думку експерта Інституту демократії імені Пилипа Орлика Наталі Бельцер, можна розв’язати завдяки закону про національно-культурну автономію.

Учасники конференції ухвалили резолюцію, в якій наголосили на важливості підтримки владою “виробників поліетнічної української культури” і розвитку культур етносів, що проживають на теренах України.

Надія Шерстюк

Минуло вже півтора року з часу останніх виборів, а в Криму колишні кандидати у депутати продовжують боротися за відновлення своїх прав. У понеділок в Симферополі пройшли одразу дві прес-конференції з пост-виборчої тематики, і на обох колишні кандидати скаржилися, що не змогли у повній мірі відстояти свої порушені права.

Детальніше про це розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Під час останніх парламентських виборів сотні кандидатів у депутати рад різних рівнів скаржилися на порушення їхніх прав з боку виборчих комісій, але не багато з них вирішили відстоювати свої права через суд, і лише одиницям вдалося це зробити і виграти справи. Галина Романова – одна з цих небагатьох. У 2002 році вона балотувалася до українського парламенту в одному з мажоритарних округів Симферополя від партії „Яблуко”, але за поданням Державної податкової адміністрації в АРК була знята з реєстрації. Податківці звинуватили пані Романову у тому, що та начебто приховала в декларації про прибутки інформацію про те, що вона має у власності три квартири у Феодосії та автомобіль в Симферополі.

Розповідає Галина Романова.

Галина Романова

Державна податкова адміністрація не перевірила жодного факту. А просто, грубо кажучи, тупо взяла до відома ті документи, які були надані БТІ Феодосії і ДАІ Симферополя, і поклала їх в основу свого документу.

Володимир Притула

Кандидат у депутати оперативно зібрала документи, які доводили, що вона немає жодного відношення до приписаного їй майна, але в кримській податковій на це не звернули уваги і не відкликали свого подання до Виборчої комісії Криму, яка і зняла Галину Романову з виборів.

Проте, та не здалася і звернулася до прокуратури та суду. До честі прокурорських працівників, ті розібралися з діями податківців і визначили їх як “дисциплінарний проступок”. Однак керівництво Державної податкової адміністрації в АРК на це ніяк не прореагувало.

Зате відреагували судові інстанції. 18 вересня місцевий суд Симферополя визнав інформацію, подану податковиками, недостовірною і, поклавши на нею всю вину, зобов’язав виплатити Галині Романовій відшкодування в сумі 10 тисяч гривень. Остання ж вважає, що Податкова діяла з політичних мотивів.

Галина Романова

Я вважаю, що характер справи був виключно замовним. Зверху, очевидно, надійшла команда – цього кандидата зняти треба. Ми не вияснили хто це. І я, навіть, утримаюсь від своїх припущень.

Володимир Притула

Як би там не було, екс-кандидат у виборах взяти участь не змогла. В її окрузі переміг представник СДПУ(о) Володимир Воюш. До того ж, Державна податкова адміністрація в АРК оскаржила це судове рішення. Тож цей виборчий скандал ще триватиме. Як і триває скандал довкола виборів до Верховної Ради Криму в окрузі №7 в Євпаторії, де за попередніми даними, переміг член Партії зелених Юрій Ткач, але офіційним переможцем був оголошений Микола Котляревський. “Зелені” з цим не змирилися і теж подали скарги до прокуратури і в суд.

Зрештою, голова окружної виборчої дільниці Венера Владимирова була визнана судом в Євпаторії винною у фальсифікації результатів виборів і засуджена до 5 років позбавлення волі з виплатою компенсації Юрію Ткачу в розмірі 5 тисяч гривень.

Але на цьому справа зупинилася. „Зеленим” досі не вдалося домогтися визнання того, що зловживання пані Владимирової вплинули на результати виборів. Каже голова кримської організації Партії зелених Юрій Комов.

Юрій Комов

Центральна виборча комісія автономної республіки відмовилася переглянути результати виборів за обставинами, що знову виникли, проігнорувавши рішення Євпаторійського та Апеляційного судів, посилаючись на відсутність у законі про вибори механізму вилучення депутатського мандату.

В результаті, брутально порушені не тільки закон про вибори і права кандидата в депутати, але й права 1627 громадян Євпаторії, які віддали свої голоси за кандидата в депутати Верховної Ради Криму Ткача Юрія Миколайовича.

Володимир Притула

Він також повідомив, що „зелені” звернулися з відповідною скаргою до Верховного Суду України і мають намір звернути увагу на цю абсурдну ситуацію міжнародної громадськості.

Надія Шерстюк

На останній прес-конференції за участю заступника міністра внутрішніх справ України Михайла Маніна правоохоронці Львівщини звітували про свою діяльність за період, коли був звільнений начальник УМВС області генерал Рябошапко, і коли цю посаду обійняв полковник Адамчук.

За словами останнього, львівські міліціонери активно борються із корупцією і виявили 72 порушника закону.

Однак чи свідчать цифри про справжні корупційні зловживання в регіоні? Про один випадок, що трапився у Буському районі, що на Львівщині, розповідає Галина Терещук.

Галина Терещук

Володимир Яворський голова Новосілківської сільської ради за довіреністю отримав державну субвенцію у вигляді аміачної селітри на загальну суму 697 гривень для фермерського господарства “Добробут”, яким керує його мати. І пана Володимира правоохоронці Буська, якими керує майор міліції Роман Чіпак, звинуватили у корупції. Районна прокуратура швиденько порушила кримінальну справу.

У протоколі про порушення закону України “Про боротьбу з корупцією” сказано, що Володимир Яворський, будучи головою сільської ради сприяв використовуючи своє службове становище фермерському господарству в отриманні державної субвенції. Зауважу - не грошової. Отож, взявши селітру, він займався підприємницькою діяльністю в інтересах своєї матері, чим порушив закон України.

“От якби його мама приїхала у Буськ і сама отримала селітру, яка у вигляді субвенцією призначалась для її господарства, то не було б жодної корупції”, - пояснюють правоохоронці.

Протокол ґрунтується лише на припущеннях і побудований на одному слові сприяв. Виявляється голова сільської ради сприяв тим, кому й належалась субвенція – єдиному фермерському господарству у селі. Відтак працівники відділу захисту економіки від злочинних посягань увірвались у сільську раду, не маючи рішення суду на проведення обшуку, вони перевернули увесь кабінет Володимира Яворського, постійно йому погрожуючи.

Більше трьох років Володимир Яворський гарував у США. У 2001 році він вклав зароблені кошти у фермерське господарство “Добробут” у рідних Новосілках, орендував у селян землю, 280 га, і засіяв зерном. Коли його обрали сільським головою, то переписав господарство на матір.

Володимир Яворський бачить дві причини, чому проти нього порушили кримінальну справу, яку адвокат і навіть місцевий суддя називає замовною. По перше, Володимир Яворський разом із селянами не дозволили розпаювати майно збанкрутілого господарства, словом, не дали б його розграбувати. Наприклад, трактор МТЗ-80, вартість якого 3 тисячі доларів, хотіли продати за 1 200 гривень.

Володимир Яворський

Велять все продати і погасити борги. Справа три роки знаходиться в господарському суді. Майно, скажемо так, висить у повітрі, воно не є розпайованим.

Галина Терещук

Володимир Яворський, який є членом партії Юлії Тимошенко і не приховує своєю опозиційності до влади усіх рівнів вважає, що напередодні президентських виборів районна влада за вказівкою вищих начальників намагається залякати його кримінальною справою, зруйнувати фермерське господарство його родини і у такий спосіб мати свою людину на виборах.

Володимир Яворський

Я був в США 3,5 роки (півроку – легально, 3 роки – нелегально), то я себе вільніше відчував нелегально в США, ніж тут як громадянин цієї держави. Я, приїхавши сюди, вклав гроші зароблені... Неможливо в таких умовах працювати!

Галина Терещук

14 жовтня має відбутися засідання місцевого суду за клопотанням Володимира Яв орського. Він вимагає закрити кримінальну справу за відсутністю порушення і притягнути до відповідальності працівників районної міліції.

Надія Шерстюк

Радіо “Свобода” вже розповідало про намагання уряду України встановити контроль над інформацією, що поширюється за допомогою Інтернету. І ось тепер конфлікт між українською державою та Інтернет-спільнотою вийшов на новий рівень - міжнародний.

Детальніше про це - у матеріалі нашого автора, координатора Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана.

Дмитро Гройсман

Майже цілком втративши надію досягти порозуміння українською державою, представники Інтернет-Асоціації України, яка об''єднує найбільших постачальників поступу до всесвітньої комп''ютерної мережі, звернулися до міжнародних структур, волаючи про втручання в загрозливу для свободи поширення інформації ситуацію, що складається навколо українського сегменту Інтернету.

На самміті з людського виміру, що його проводить Організація з Безпеки та Співробітництва в Європі було представлено доповідь щодо загроз порушення права на приватність Інтернет-повідомлень в Україні. Зокрема, Інтернет Асоціація України критикує наказ Держкомзв''язку про встановлення кожним Інтернет-провайдером (до того ж за власний рахунок) апаратури для моніторингу, а кажучи простіше, для підслуховування Інтернет-каналів.

В доповіді робиться висновок, що "незаконний моніторинг призводить до того, що Служба Безпеки України отримує повний неконтрольований доступ до інформаційних потоків Інтернету, включно із конфіденційною інформацією та особистим листуванням", що на думку авторів доповіді є серйозним порушенням основних прав людини.

На думку правозахисників Вінницької правозахисної групи тривогу викликають і інші новели українського законодавства, дотичні до забезпечення права на свободу поширення інформації.

Зокрема, правозахисники критикують положення законопроекту "Про моніторинг телекомунікацій", та намагання уряду України встановити повний контроль над національною доменною зоною UA, який зараз належить Інтернет-громаді українських користувачів і регулюється демократичними процедурами.

Уряд аргументує своє бажання встановити контроль над Інтернетом міркуваннями національної безпеки, при цьому забуваючи про необхідність дотримання основних стандартів захисту прав людини. Наприклад, законодавець дозволяє проводити моніторинг електронних каналів зв''язку без отримання попереднього рішення суду, так би мовити, з "профілактичною метою". Можна лише уявити собі кількість зловживань таким правом і кількість позовів до Європейського суду з прав людини на порушення державою права на приватність.

Якою буде реакція самміту ОБСЄ на доповідь про порушення права на вільне поширення інформації в українському Інтернеті наразі невідомо, але очевидно, що ця інформація не залишиться поза увагою міжнародного форуму і Моніторингового комітету Ради Європи, який слідкує за виконанням Україною своїх зобов''язань, даних при вступі до Ради Європи.

Надія Шерстюк

На цьому програму “Права людини: українська реальність” ми завершуємо. Її уклала і провела Надія Шерстюк. На все добре. Говорить радіо “Свобода”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG