Доступність посилання

ТОП новини

Проблема нелегального викиду сміття в угорських містах і селах стає дедалі гострішою.


Василь Плоскіна Проблема нелегального викиду сміття в угорських містах і селах стає дедалі гострішою.

Угорщина, 14 жовтня 2003 – Муніципальна влада Угорщини останнім часом має великий клопіт із нелегальним засміченням комунальних територій. Не дивлячись на налагоджену систему вивозу побутового сміття й існування сміттєзвалищ, майже в кожному поселенні щодня комунальники виявляють все нові й нові стихійні смітники. Крім харчових відходів, доволі часто на них можна побачити будівельне сміття і великогабаритний побутовий мотлох.

Судячи з частих виступів уповноважених у цій справі представників міських і селищних самоуправлінь в угорській пресі й на телебаченні, проблема незаконного вивозу і утилізації сміття стала для місцевих комунальних служб питанням номер один. Особливо багато смітять у великих угорських містах, зокрема, столиці. Щоденно комунальні інспектори доповідають у свої районні служби про сотні, а то й тисячі кубометрів виявленого нового сміття.

Відповідальні службові особи не приховують свого обурення діями населення окремих неблагополучних кварталів Будапешта, адже один або два рази на рік не лише тут, а повсюдно по столиці оголошують дні, коли мешканці можуть винести на свою вулицю з власного помешкання різний домашній непотріб, і за це ніхто з них не візьме грошей, бо це сміття прибирають за муніципальні кошти.

Централізований вивіз сміття влаштовується зазвичай навесні або восени, і тоді даний квартал стає схожим на розворушений мурашник, тому що кілька днів комунальники не прибирають великогабаритний мотлох. За ним спеціально приїжджають добровольці з інших районів, або навіть із провінції, щоб при нагоді відвезти додому якийсь ще не зовсім старий диван, пральну машину чи холодильник. І вже потім, коли чимало виставлених на вулицю речей знайдуть своїх нових хазяїв, залишки сміття забирають комунальні служби. Такий стан влаштовує дуже багатьох мешканців столиці. Тим не менше є серед них чимало таких, що не хочуть чекати весни і засмічують довкілля упродовж цілого року. Ця ситуація дуже подібна до української з тією лише різницею, що з українських сіл, буває, роками не вивозять сміття, і жителі відносять його кудись на берег річки, в ліс чи де інде. Боротися з цим доволі важко, адже йдеться і про фінансові можливості сільрад, і зрештою про психологію людей, не обтяжених почуттям відповідальності. В Угорщині щодо таких осіб застосовують солідні штрафи. Втім, іноді буває важко визначити, хто ж насправді відповідає за підтримання чистоти в певному районі столиці або поселенні на периферії. Інформує Марґіт Горняк, представник міністерства охорони довкілля:

Існує спеціальна адміністративна постанова, якої повинен дотримуватися кожен, хто продукує побутові чи інші відходи. За невиконання він може бути притягнений до судової відповідальності.

До речі, цей документ доволі чітко визначає обов’язки районних комунальних служб, якщо засмічується муніципальна територія, і приватних осіб. Проте службовці вважають, що стосовно останніх потрібно застосовувати значно жорсткіші заходи, ніж вказані у постанові.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG