Доступність посилання

ТОП новини

Економічне зростання залишається високим, незважаючи на аграрну кризу.


Марія Щур Економічне зростання залишається високим, незважаючи на аграрну кризу.

Прага, 14 жовтня 2003 – У першому півріччі українська економіка зростала ще швидше, ніж вважалося раніше, повідомила державна статистична служба, яка виправила свої попередні розрахунки. Згідно з найновішою статистикою, українська економіка зросла на 8,6% замість 7,5%. Західні оглядачі зауважують, що навіть поганий врожай не зміг підкосити українську економіку, яка і надалі продовжує зростати швидкими темпами. Проте аналітики попереджають, що президентські вибори, що наближаються, дедалі помітніше гальмують реформи. Розповідає Марія Щур.

Швидкі темпи зростання української економіки не перестають дивувати західних оглядачів. Сім з половиною відсотків зростання на тлі уповільнення європейської економіки – головного українського ринку, уже було добрим результатом за перше півріччя. А перегляд цієї цифри на понад один відсоток звучить як виклик попередньому рекорду України, встановленому у 2001 році, коли її економіка зросла на понад 9%.

Але на перешкоді подоланню цього рекорду нині стала аграрна криза – за перше півріччя аграрне виробництво впало майже на третину. І незважаючи на це, західні аналітики вважають, що Україна швидко додасть пари економіці. На думку компанії ПланЕкон, що досліджує країни Центральної та Східної Європи, цьогорічний показник зростання буде 5,6%. Це, до слова, більше, ніж прогнозує український Національний Банк – він говорить лише про 5%.

Через падіння виробництва в аграрному секторі різко підскочила інфляція. Якщо до квітня вона ледве сягала одного відсотка, то у літні місяці через ажіотаж із зерном та продуктами харчування інфляція злетіла до 10% на місяць. Пізніше вона почала спадати. Тепер аналітики прогнозують її стабілізацію на рівні 6% до кінця року.

Рушіями зростання у перші півроку стала промисловість, енергетика, транспорт, роздрібна торгівля. А справжній бум переживає будівництво – там темпи зростання пришвидшилися на понад 20%. Цьому сприяє зростаюча купівельна спроможність українців, адже загальні доходи споживачів підскочили на понад 12%. Зросла і заробітна платня – тепер середня зарплата в Україні становить 490 гривень, або 92 американські долари.

Аналітики компанії ПланЕкон говорять, що українським експортерам пощастило цього року на високий попит на їхню металургійну продукцію. Також українські нафтопереробні компанії змогли заробити на переробці російської нафти, ціни на яку зросли. При цьому Європа залишається головним ринком для української продукції, а на всі країни-учасниці СНД припадає лише чверть українського експорту.

Говорячи про успіхи, західні аналітики не забувають наголосити, що потенціал України набагато більший, але його реалізацію гальмує уже розпочата президентська кампанія. Аналітики з британської компанії Economist Intelligence Unit наголошують на тому, що економічні рішення президента Леоніда Кучми непослідовні і не створюють доброго підприємницького середовища ані для українських, ані для іноземних інвесторів. За винятком, хіба що тих, які користуються патронатом президента. Як приклад, аналітики наводять останнє рішення президента про повторне вето закону про Податок на Додану Вартість. Нова редакція закону вимагала скасування політично вмотивованих пільг, а на це, як вважають аналітики, президент не може погодитись поки його політичне майбутнє залишається невизначеним.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG