Доступність посилання

ТОП новини

“Форум – 2000”


Оксана Пеленська “Форум – 2000”

Прага, 15 жовтня 2003 - Сьогодні в Празі розпочала роботу сьома міжнародна конференція “Форум – 2000”. Проведення зустрічей відомих філософів, політиків, учених започаткували троє авторитетних у світі осіб: перший президент Чеської Республіки Вацлав Гавел, лауреат Нобелівської премії миру ізраїльський письменник Еллі Візель та президент японського фонду Ніппон Йохейє Сасакава. Тема цьогорічної конференції: “Мости через глобальну прірву”.

Відразу, від своєї першої конференції в 1997 році, празькі "Форуми” здобули ранг найпрестижніших у Європі. По-перше, йшлося про обговорення складних актуальних проблем, які хвилюють з однаковою силою громадян як Азії, так і Америки, мусульман і християн, молодь у Берліні й, скажімо, людей похилого віку в Австралії. Наприклад, темою першого празького “Форуму’було: “Світ, який ми дістали у спадщину: шляхи його можливого розвитку”. Йшлося про пошук духовних цінностей, які б могли об’єднати надзвичайно різноманітний, але тим і багатий світ. Серед інших проблем, які обговорювались на конференціях у Празі, права людини і роль міжнародних гуманітарних та правозахисних організацій, державний суверенітет і громадянське суспільство.

Авторитет празьким конференціям забезпечили їхні учасники. Серед них, наприклад, були духовний лідер Тибету Далайлама, російський правозахисник Сергій Ковальов, колишній президент Південно-Африканської Республіки Фредерик де Клерк чи відомий американський політолог Збіґнев Бжезинський. Як від самого початку зазначив Вацлав Ґавел, празькі зустрічі не ставили за мету виробити якийсь універсальний рецепт на забезпечення безпроблемного розвитку цивілізації. Йшлося про пошук спільної мови у світі, який швидко розвивається і змінюється, про потребу діалогу. Ймовірно, тому темою цьогорічного “Форуму” є пошук мостів через глобальну прірву, потреба слухати і чути один одного. Чого можна очікувати від цьогорічного засідання? Своєю думкою поділився з радіо “Свобода” Ïржі Пеге, колишній радник з політичних питань чеського екс-президента Вацлава Ґавела:

“По суті, метою “Форуму” є спроба об’єднати тих, кого ми бачимо, як представників чи захисників процесу глобалізації, наприклад, відомих працівників Світового банку чи політиків, з одного боку, і людей з різних неприбуткових організацій, екологічних груп, загалом усіх тих, кого хвилюють глобалізаційні процеси і хто виступає проти них. Ми б прагнули, щоб наш “Форум” створив усім цим людям простір для взаємної дискусії.”

Серед тих, хто долучиться до празького діалогу, лідер Тибету Далайлама, польський інтелектуал і колишній дисидент Адам Михник, колишній міністр закордонних справ США Мадлен Олбрайт. Мадлен Олбрайт, котра є чешкою за походженням, матиме в Празі ширшу програму. Крім низки зустрічей зі співвітчизниками, серед яких вона має особливо великі симпатії, пані Олбрайт візьме участь у презентації своєї книжки “Мадлен”, що її в чеському перекладі видали спеціально до приїзду пані Олбрайт. Автобіографічна розповідь написана дотепно і ,як зауважили критики, майстерно, вона відриває гострий розум і вольовий характер авторки.Книга надійшла у продаж і навіть стала бестселером.

Празька конференція “Форум – 2000” триватиме до п’ятниці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG