Доступність посилання

ТОП новини

2 тижні візового режиму.


Володимир Павлів 2 тижні візового режиму.

Варшава, 16 жовтня 2003 - Сьогодні депутати польського Сейму слухали звіт віце-міністра закордонних справ Польщі з приводу ситуації, яка складається на польсько-українському кордоні після 2-х тижнів упровадження Польщею візового режиму. Цей звіт польського дипломатичного відомства перед парламентом був ініційований самими польськими депутатами, занепокоєними повідомленнями про все більші черги біля польських консульств закордоном на тлі зовсім незначного руху на кордоні.

Віце-міністр закордонних справ Польщі Анджей Залуцки запевнив у четвер депутатів польського Сейму, що немає підстав для хвилювання, бо 5 польських консульств в Україні працюють на повну потужність, інколи навіть за рахунок вихідних. На сьогоднішній день громадянам України уже видано понад 35 тисяч польських віз.

Коли віце-міністр звітував перед депутатами, в самому Міністерстві закордонних справ відбувався брифінг для закордонних журналістів. Директор консульського департаменту міністерства Януш Сколимовськи теж запевняв присутніх, що це тільки у Львові виникли певні проблеми, та й то не з вини польських служб, а через непристосоване приміщення, у якому міститься консульство:

“Ми вже давно просимо владу Львова, щоб нам виділили ділянку чи призначили відповідний для консульських завдань будинок. Ми маємо для цього кошти. Але результату немає”.

Присутній на брифінгу представник Прикордонної охорони Польщі полковник Веслав Кубацки підтвердив, що результати роботи дипломатичного відомства вже видно й на кордоні. З дня на день росте кількість осіб, що перетинають українсько-польський кордон , сказав полковник Кубацки , лише за один день 15 жовтня польський кордон перетнуло 4 тисячі 420 громадян України. На наше запитання, чи є якісь сигнали про зміни у ставленні прикордонників до подорожуючих, Веслав Кубацки відповів:

“В основному, ми не спостерігаємо якогось іншого ставлення ні до українських, ні до польських громадян у ситуації після введення віз”.

В цілому ж і представник прикордонної охорони, і працівники Міністерства закордонних справ погоджувалися в тому, що при такій динаміці руху на кордоні, яка існує зараз, упродовж двох-трьох місяців ситуація буде майже на такому ж рівні, як це було перед упровадженням віз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG