Доступність посилання

ТОП новини

Брюссельський саміт ЄС не схвалив проекту конституції Європейського Союзу.


Славко Волинський Брюссельський саміт ЄС не схвалив проекту конституції Європейського Союзу.

Брюссель, 16 жовтня 2003 - Саміту глав держав Європейського Союзу, який розпочався цього четверга в Брюсселі, не вдалось охопити запланований формат переговорів. Першим на порядок денний було винесене питання Європейської Конституції, яке фактично обговорювалось цілий день. Паралельно відбулась телефонна розмова канцлера Німеччини Ґергарда Шредера і Жака Ширака з президентом Росії Володимиром Путіним про вироблення спільної позиції щодо стабілізації становища в Іраку. ЄС і Таджикистан підписали договір про партнерство і співробітництво. Обговорення чималої низки інших питань перенесене на п`ятницю.

Почався саміт з неприємних побутових моментів. Напередодні саміту після святкової вечері членів європейської народної партії, до якої належить і прем’єр-міністр Італії Романо Проді, італійський прем’єр посковзнувся і впав, добряче пошкодивши руку, тому нині президент ЄС Берлусконі був не в дуже доброму гуморі . А президент Франції прибув на саміт із півторагодинним спізненням. Аеросмуга не була підготовлена для прийому літака Ширака. І пішло – поїхало. Міністр закордонних справ Італії Франко Враттіні, зустрічаючись з пресою, відразу заявив, що новий проект європейської конституції ухвалити не вдалось. Німеччина та Франція і далі наполягають, щоб голосування в Євросоюзі відбувалось за проектом, який був оголошений кілька місяців тому в Ніцці. Тобто на основі подвійної більшості. Це коли половина країн ЄС і 60 % населення цих країн підтримує якесь рішення, то тоді воно є дійсним. І хоча переважна частина країн підтримує систему ухвалення рішень за принципом звичайної більшості голосів, консенсусу досягти не вдалось.

Франко Враттіні говорить: “Ті країни, що пропонують не відмовлятись від проектів, які обговорювались у Ніцці стосовно принципів голосування, вдаються до відкритої провокації. Тому це не дає змоги домовитись щодо принципів формування Єврокомісії.”

А президент Франції взагалі запропонував створити дві комісії, це взагалі не входить ні в які рамки, сказав італійський міністр. Одна комісія для країн-ветеранів ЄС, інша для нових країн-членів. Ця пропозиція була відхилена.

Паралельно з дебатами з приводу створення Європейської конституції Ґергард Шредер разом з Жаком Шираком провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. Про що вони домовились, розповів журналістам міністр закордонних справ Франції Домінік де Вільпен:“Відбулась телефонна конференція з президентом Путіним, під час якої був ухвалений новий проект резолюції,він спрямований на підтримку Ради безпеки ООН. Сторони домовились, що не будуть посилати нові війська до Іраку і не надаватимуть фінансової допомоги , аж поки в країні не буде сформований новий уряд”.

Робота саміту ЄС триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG