Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН одностайно ухвалила нову резолюцію щодо Іраку.


Мирослава Гонгадзе Рада безпеки ООН одностайно ухвалила нову резолюцію щодо Іраку.

Нью-Йорк, 16 жовтня 2003 - Рада безпеки ООН одностайно ухвалила нову резолюцію щодо Іраку. Усі 15 членів Ради проголосували за документ, який перероблявся декілька разів. Спостерігачі сприйняли це голосування як велику перемогу офіційного Вашингтона.

Голосування, яке мало відбутись учора ввечері, перенесли на сьогодні. Росія, Німеччина та Франція попросили більше часу для консультацій на найвищому рівні. Пропонована цими країнами поправка щодо механізму та часу передачі влади в Іраку так і не була врахована. Та, не зважаючи на це, вже за годину до голосування представники трьох держав заявили, що вони готові підтримати резолюцію, хоча і з застереженнями. Несподіваною також виявилась підтримка резолюції Сирією, країною, яка виступала гострим противником війни в Іраку.

Перед ухваленням документа посол Сполучених Штатів при ООН Джон Негропонте заявив, що співспонсори резолюції Британія, Іспанія та Камерун зробили все можливе, щоб врахувати побажання усіх членів Ради безпеки: “Я думаю, ми врахували все, що почули. Ми розуміємо важливість ухвалення цієї резолюції і якнайширшої підтримки від країн- членів Ради”, – сказав посол Сполучених Штатів.

Нова резолюція надає Організації об’єднаних націй повноваження для формування міжнародної коаліції в Іраку під командуванням США. Також у документі зазначено, що Урядова рада Іраку повинна до 15 грудня розробити і передати до Ради безпеки графік підготовки нової конституції та проведення загальнонаціональних виборів.

Генеральний секретар ООН Кофі Анан назвав спільною метою Ради безпеки відновити суверенну владу в Іраку якомога швидше, і ООН, згідно з новою резолюцією, буде відігравати у цьому ключову роль.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG