Доступність посилання

ТОП новини

Екс-спікер кримського парламенту, комуніст Леонід Грач знову лякає зв’язками кримських татар з “Аль Каїдою”, кримські татари називають його “артистом-провокатором”.


Володимир Притула Екс-спікер кримського парламенту, комуніст Леонід Грач знову лякає зв’язками кримських татар з “Аль Каїдою”, кримські татари називають його “артистом-провокатором”.

Симферополь, 17 жовтня 2003 - Екс-спікер кримського парламенту, комуніст Леонід Грач знову лякає зв’язками кримських татар з “Аль Каїдою”, кримські ж татари називають його “артистом-провокатором”. Днями Леонід Грач звернувся до Генерального прокурора України Святослава Піскуна і голови СБУ Ігоря Смешка із депутатським запитом щодо правової оцінки контактів лідерів кримських татар з благодійною організацією “Ар Раїд”, яка, за словами Грача, має зв’язки з “Аль Каїдою”.

Прес-служба Всеукраїнського об’єднання “Нащадки Богдана Хмельницького” повідомила, що народний депутат, екс-глава кримського парламенту Леонід Грач, який очолює цю організацію, подав запит Генеральному прокурору Святославу Піскуну і голові Служби безпеки України Ігорю Смешку у зв’язку з діяльністю в Симферополі філії молодіжної ісламської організації “Ар Раїд”. У запиті Леонід Грач просить провести розслідування і дати правову оцінку діяльності філії “Ар Раїд” у Криму, де її очолюють громадяни -вихідці з арабських країн: “Її фінансовий директор – шейх Вайль Аль бугайсі. Він, скориставшись зв’язками у середовищі кримських татар, які обіймають певні посади, придбав приміщення на вулиці Мокроусова, 7, де зараз функціонує Кримський ісламський центр молодіжної організації “Ар Раїд”, що фінансується Аль Каїдою через Кувейт”, – стверджує Леонід Грач. – “Фінанси надходять готівкою через емісарів, які прибувають авіасполученням з Близького Сходу, або через банківську мережу “Вестерн Юніон”.

Леонід Грач стверджує, що на ці кошти “Ар Раїд” фінансує мусульманські молодіжні табори і школи, де кримськотатарським дітям і молоді прищеплюється панісламізм та ісламський фанатизм. За його словами, в Криму діє близько 270 мусульманських громад під турецьким впливом і ще 20 – під арабським. Крім того, з керівниками “Ар Раїд” зустрічався лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв. А тому Леонід Грач вимагає від Генпрокуратури та СБУ провести розслідування і дати правову оцінку діяльності “Ар Раїд” у Криму.

Директор кримської філії цієї організації доктор Ісмаїл Каді, офіс якого розташований за 50 метрів від приватного помешкання Леоніда Грача, здивований такими заявами політика: “В ім’я Аллаха милостивого і милосердного! Там, у цьому запиті, є багато помилок. По-перше, “Ар Раїд” – це всеукраїнська міжобласна організація, яка законно існує на території України, яка намагається показати справжнє обличчя Ісламу, яка намагається бути мостом між Україною і мусульманським арабським світом. Адже Президент України останнім часом активно відвідує арабські країни – Лівію, Сірію, Емірати, Кувейт. Але коли у зверненні мовиться, що ми пов’язані з такою організацією як “Аль-Каїда”, то одразу очі стають налякані й емоції беруть гору. Я відкидаю все, що тут написано”, - заявив директор кримської філії “Ар Раїд” доктор Ісмаїл Каді.

Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв каже, що коментувати чергову дурницю Леоніда Грача, якого він назвав “артистом-провокатором”, справа невдячна: “Там все перевернуто з ніг на голову. Розуміло, Меджліс кримськотатарського народу має зустрічі з різними організаціями. “Ар Раїд” зареєстрована, легально займається благодійницькою діяльністю, має свій центр у Києві. Але існує інша організація : “Ас Суна”. Ось вона досить таки екстремістська, але її голова Аль Кагтані, коли приїжджає до Криму, зустрічається не з Меджлісом, не з Муфтіятом, а йде прямо до Грача. Таким чином пан Грач перекладає все із хворої голови на здорову”, - заявив Мустафа Джемілєв і провідомив, що нападки на Меджліс, кримських татар і мусульман з боку Леоніда Грача почастішали після того, як він, як народний депутат, звернувся до Генпрокуратури з проханням перевірити законність виділення зятю екс-спікера Миколі Янаки кількох гектарів цінної кримської землі в Симеїзі, де той збудував аква-парк.

Ну, а що ж правоохоронці? У прес-групі Головного Управління СБУ в Криму відмовилися коментувати запит Леоніда Грача, порекомендувавши звертатися до Києва: “Ні, наша прес-група з цього приводу не уповноважена давати коментарі. Оскільки він звертався не до нас, не до кримського главку, а до Служби безпеки України”. Водночас, у прес-групі кримського главку СБУ повідомили, що запит Леоніда Грача без відповіді Служби не залишиться. А сам екс-спікер, за словами його прес-секретаря Галини Мамико, прокоментувати своє звернення не може, оскільки дуже зайнятий. Можливо, вистежує “Аль Каїду”?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG