Доступність посилання

ТОП новини

Перебування Леоніда Кучми у Дніпропетровську.


Геннадій Сахаров Перебування Леоніда Кучми у Дніпропетровську.

Дніпропетровськ, 17 жовтня 2003 року.

17-го жовтня Президент України Леонід Кучма перебував з візитом у Дніпропетровську. Візит присвячений 85-тим роковинам Дніпропетровського Національного університету, заснованого у 1918 році указом гетьмана Скоропадського.

Дорогою з летовища Леонід Кучма завітав до наукової бібліотеки Дніпропетровського Національного університету, де оглянув експозицію рідкісних наукових видань, ознайомився з роботою електронного бібліотечного каталогу і відвідав виставку фотопортретів ректорів та почесних докторів університету, де виставлений і його особистий портрет.

Далі Леонід Кучма відвідав Палац культури студентів, де відбулася зустріч з викладачами та студентами університету. У президії засідання поряд із Президентом були, зокрема, голова Адміністрації Президента Віктор Медведчук, міністр науки та освіти України Василь Кремінь, голова дніпропетровської облдержадміністрації Володимир Яцуба, ректор Дніпропетровського Національного університету Микола Поляков.

У виступі Леонід Кучма поздоровив учасників засідання з ювілеєм і сказав, що, переступивши поріг альма матер, яку покинув 43 роки тому, знову відчув себе студентом. Віддавши шану відомим випускникам університету і компліментарно звернувшись до молодого покоління, Президент, наголосив на європейському виборі України, заторкнув питання про підписання угоди про утворення єдиного економічного простору з Росією, Білоруссю та Казахстаном. Він зазначив, що підписання цієї угоди не означає відмови від європейського вибору України, як стратегічної мети. Леонід Кучма торкнувся і питання конституційної реформи, сказавши, що суттю його конституційних пропозицій є перехід до системи влади, у якій політичні партії братимуть на себе відповідальність за економічний і політичний курс держави. Були згадані і політики, котрі ділять Україну на нашу і не нашу та страждають синдромом Збруча.

Леонід Кучма сказав також про необхідність реформ у галузі науки і освіти і зазначив, що для реалізації успішної національної політики потрібний об''єднувальний чинник, національна ідея і цією ідеєю має стати успіх у різних сферах від виробництва до культури і спорту. Саме успіхів не вистачає нам, щоб утвердитись у власних очах і перед світом - зазначив Леонід Кучма. Повний виклад виступу президента України розміщений на інтернет-сайті president.gov.ua.

Після вручення державних нагород відбулася коротка прес-конференція Леоніда Кучми, на якій були заторкнуті кілька актуальних проблем.

Зокрема, коментуючи кризову ситуацію у Верховній Раді, Леонід Кучма назвав ініціатором парламентської метушні Олександра Мороза і розцінив парламентський ступор як провокацію, метою якої є блокування нормального парламентського процесу і наступне блокування бюджетного процесу з метою досягнення політичних цілей.

На запитання щодо планів підвищення ставок єдиного і фіксованого податку з підприємців Леонід Кучма відповів: "Я ні за яких обставин не підтримую ті пропозиції, які закладені до проекту бюджету щодо відмови від ставки єдиного податку чи її збільшення. Це буде удар по малому і середньому бізнесу, який цей бізнес не витримає. Якщо не вдасться переконати депутатів і уряд, щоб вони відмовились від цих ходів, які нічого, я переконаний, не дадуть, ми знову заженемо малий і середній бізнес у тінь. Я такий бюджет, де передбачаються такі зміни, не підпишу."

Щодо ситуації навколо острова Тузла президент сказав наступне: "Мені неприємно відповідати на це запитання, бо у мене немає відповіді, такої, якою б я сьогодні був задоволений. Не тільки я, а й ті, хто почує мою відповідь. З одного боку я переконаний, що ніякого механічного порушення українського кордону не буде. Але я не можу не розцінити ці дії російської сторони як недоброзичливі до України. Добрі сусіди так не роблять. А тим більше міжнародне право і ті угоди, які у нас є з Росією, зобов''язують сторони, якщо ти поряд з кордоном щось робиш, попередити. По друге ви знаєте, що Україна, як ми кажемо, добровільно відмовилася від ядерної зброї, я б "добровільно" взяв у лапки, бо все таки це було під тиском, у тому числі і Росії. Ми віддали зброю. Але вони ж виступили нашими гарантами. І Росія є гарантом територіальної цілісності України. Для чого робити такі кроки? Посилання на те, що там Краснодарська влада вона там така недотепа і вона вирішила, ми бачимо, якими темпами і які там витрати і що це дії центральної влади - у цьому сумніву немає. Я все ж таки стою на позиції, що нам нікуди не доведеться звертатись, маю на увазі те, що записане у постанові Верховної Ради, що ми готові звернутися до міжнародних організацій. Це питання вирішиться на двосторонньому рівні. Але це в історії наших відносин з Російською Федерацією залишиться. І я з цього приводу тільки, як кажуть, сумую."

Відповідаючи на запитання, президент також зазначив, що практика вилучення значних коштів з бюджетів областей-донорів до держбюджету є хибною. Має бути так - хто краще працює, той краще живе, а ті, хто погано, хай підтягуються - зазначив Леонід Кучма.

Цікаве також зауваження Леоніда Кучми щодо участі України і використання українських, зокрема, південмашівських, технологій у китайському космічному проекті запуску пілотованих космічних кораблів.

У перебігу візиту президент Кучма також ознайомився з ходом реконструкції двоярусного мосту через Дніпро і відвідав Південний Машинобудівний завод.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG