Доступність посилання

ТОП новини

Азербайджан: усі на вибори! Деякі прийшли з рушницями.


Марія Щур Азербайджан: усі на вибори! Деякі прийшли з рушницями.

Прага, 16 жовтня 2003 – Дві особи загинули і десятки отримали поранення у сутичках із поліцією в Азербайджанській столиці після вчорашніх президентських виборів. Представники опозиції не погоджуються із першими офіційними результатами виборів, які свідчать про перемогу Ільгама Алієва, прем’єр міністра та сина нинішнього президента країни Гейдара Алієва.

Сутички на бакинських вулицях тривають уже другий день поспіль. Телевізійні репортажі показують людей облитих кров’ю та поранених поліцейських. Прихильники опозиційного лідера Іси Камбара не хочуть визнати перемоги 41 літнього прем’єр міністра Азербайджану Ільгама Алієва, який згідно з офіційними результатами переміг, набравши майже 80%. Згідно з тими ж офіційними результатами опозиційний лідер із партії «Мусават» набрав лише 12%, а інші шість кандидатів поділили між собою решту голосів.

Опозиція називає вибори сфальсифікованими. Міжнародні оглядачі також висловили свій жаль з приводу того, що вибори не стали чесними та відкритими. «Ці вибори пропустили можливість стати справжнім демократичним виборчим процесом», - заявив на прес-конференції в Баку голова місії спостерігачів від Організації з Безпеки та Співпраці в Європі Пітер Айхер. Інший представник ОБСЄ Джовані Кесслер також скритикував азербайджанську владу за «численні випадки насильства», «надмірне використання поліції» до та під час виборів. ОБСЄ також говорить про підкидання бюлетенів до виборчих скриньок та про залякування лідерів опозиції. Тим часом спостерігачі з Росії та Туреччини заявили, що вони не помітили зловживань і вважають вибори досить чесними.

Міжнародна правозахисна організації Human Rights Watch видала заяву, у якій мовиться, що напад на демонстрантів не мав жодної очевидної причини. Правозахисники посилаються на свідків у Баку, які вважають, що з боку демонстрантів не було жодної провокації, яка би могла спричинити застосування сили.

Переможець виборів, Ільгам Алієв ще не показувався перед телекамерами. У своїх передвиборчих виступах він говорив, що продовжить курс свого батька, дотеперішнього президента 80-літнього Гейдара Алієва. Будь-який інший курс, на думку Алієва-молодшого означав би катастрофу для країни. Тим часом західні коментатори говорять, що перехід влади в Азербайджані може стати поганим прикладом для Кавказьких та Середньоазійських колишніх радянських республік, які можуть спокуситися створенням правлячих династій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG