Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Європейські військові сили. Вибори у Швейцарії.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Європейські військові сили. Вибори у Швейцарії.

Прага, 20 жовтня 2003 – Західна преса широко коментувала наміри деяких провідних європейських лідерів створити військові сили Європейського союзу. Більшість оглядачів критикували цю ідею, яка, на їхню думку, може піти на шкоду союзові НАТО і призвести до дальшого розколу серед західних союзників. Західні, зокрема європейські, газети коментують також результати вчорашніх парламентських виборів у Швейцарії.

Газета «Уолл стріт джорнел» у редакційній статті коментує плани окремих європейських лідерів на противагу союзові НАТО створити військові сили ЄС з окремою штаб-квартирою , непов’язані із союзом НАТО. На думку газети, такі військові формування можуть лише підірвати Північно-Атлантичний союз і поглибити нинішні розбіжності серед західних партнерів. Газета підкреслює, що досі Союз НАТО служив єдиною силою, яка пов’язувала інтереси Заходу. Ініціаторами створення європейських сил виступили лідери Франції і Німеччини, яких підтримали керівники Бельгії і Люксембургу. «Уолл стріт джорнел» вважає цей крок явним викликом Сполученим Штатам за однобічну воєнну акцію адміністрації США в Іраку. Газета закликає уважно обміркувати такий крок, який, найімовірніше, нікому користі не принесе.

Парламентські вибори у Швейцарії, в яких серйозних успіхів домоглася кайньоправа Народна партія, коментує в сьогоднішньому номері газета «Інтернешанел геральд трібюн». Націоналістична Народна партія Швейцарії, як підкреслює газета, виступає за обмеження імміграції і гостро критикує політику уряду в цій ділянці. Як видно з попереднього підрахунку голосів, Народна партія отримала понад 27 % голосів і здобула 55, тобто найбільшу кількість із 200 депутатських мандатів. Досі правляча соціал-демократична партія посіла друге місце, отримавши лише понад 23 % голосів.

Найбільших втрат у нинішніх виборах зазнали центристські партії – вільні, а також християнські демократи.

«Інтернешанел геральд трібюн» підкреслює, що найширшу підтримку і політичну базу Народна партія має в німецькомовному кантоні, хоча під час нинішніх виборів за неї проголосувало багато виборців із французькомовного кантону.

На думку інших оглядачів, у цьому успіху Народна партія завдячує саме своїй націоналістичній позиції та антиіммігрантській політиці. Відомство ООН з питань біженців осудило передвиборчі гасла швейцарських правих сил, вважаючи, що ці заклики базувалися на розпалюванні антипатії до іноземців, передусім шукачів притулку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG