Доступність посилання

ТОП новини

Справа 11 українських арештантів у варшавському СІЗО.


Володимир Павлів Справа 11 українських арештантів у варшавському СІЗО.

Варшава, 20 жовтня 2003 – Посольство України у Варшаві передало у п’ятницю ноту польському Міністерству закордонних справ, у якій просить допомоги у вирішенні проблеми із тимчасовим ув’язненням 11 українських громадян. Група була затримана ще у листопаді минулого року за підозрою у скоєнні злочину. Щодо них був застосований тимчасовий тримісячний арешт. Однак у дійсності вони досі перебувають за ґратами, незважаючи на неодноразові звернення українського дипломатичного відомства з проханням замінити міру покарання на підписку про невиїзд чи грошову заставу.

У великих польських містах є місця, де гуртуються групки нелегалів у пошуках праці. Щоденно до таких місць під’їздять замовники і вибирають собі робітників, які підходять їм за фахом, ціною тощо. На одному з таких місць у Варшаві 16 листопада минулого року стояла група українських громадян. За якийсь час під’їхали і замовники, теж двоє українців, які запропонували по 25 доларів кожному за завантаження товаром трьох машин. Набрали всього 11 осіб.

Після виконання роботи замовники висадили українських робітників на автобусній зупинці і спробували втекти, не заплативши за роботу. Однак робітники вчасно зорієнтувались і зуміли затримати одного із замовників і водія вантажівки. Стали розбиратись , і тут під’їхала польська поліція. Виявилося, що товар, який вони вантажили, крадений.

Таким чином уся бригада потрапила до слідчого ізолятора одного з районів польської столиці. Через дві доби районна прокуратура застосувала щодо всіх затриманих тимчасовий тримісячний арешт для з’ясування осіб та подробиць справи. Згодом цей запобіжний захід продовжувався ще тричі. Справа до суду так і не потрапляла, а заробітчани-невдахи залишалися в ув’язненні, незважаючи на те, що на прохання родин затриманих у справу втрутилося посольство України. Однак це втручання практично не змінило ситуації .

У ноті, переданій днями українським посольством Міністерству закордонних справ Польщі, звернена увага на основні чотири проблеми, з якими зіткнулися українські дипломати у контактах із районною прокуратурою. По-перше, прокуратура не повідомила своєчасно українське посольство про затримання групи громадян України, як це передбачено двосторонніми домовленостями. По-друге, прокурори відмовилися визнати підтвердження особових даних затриманих, яке передало посольство, а тому українських громадян не звільнили під підписку про невиїзд чи грошову заставу. Крім того, українське посольство скаржиться на те, що районна прокуратура не відповідає на його листи, а також що не всі листи затриманих громадян, адресовані дипломатичному відомству, потрапляють до посольства. Та найбільшою проблемою все ж є 11-місячне ув’язнення українців без висунення їм звинувачень.

Прокурор, котрий займався розслідуванням цієї справи, Ярослав Онищук, повідомив “Свободі” : «Ми свою роботу закінчили, і справа вже потрапила в суд. А так довго все це тривало значною мірою через те, що нам доводилося підтверджувати особи всіх затриманих, в тім числі за допомогою Інтерполу та інших міжнародних підрозділів».

Тепер доля 11-ти затриманих українських громадян залежить від справності польського суду. Скільки потриває судовий процес, поки що не може сказати ніхто. Але можна припустити, що вироки за правопорушення, допущене цими українцями, будуть меншими, ніж кара, яку вони уже понесли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG