Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина наразі не в захваті від ідеї створення паралельних військових структур у Європі.


Василь Плоскіна Угорщина наразі не в захваті від ідеї створення паралельних військових структур у Європі.

Угорщина, 20 жовтня 2003 - Судячи з виступу міністра закордонних справ Угорщини Ласла Ковача у Брюсселі на саміті Євросозу наприкінці минулого тижня, керівництво цієї країни не висловлює великого ентузіазму щодо створення європейських збройних сил у Європі. Незважаючи на низку непростих реформ в угорській армії, проведення яких викликає різку критику опозиції, офіційний Будапешт виступає за зміцнення Північно-атлантичного союсу.

Виступаючи в Брюсселі, глава угорської дипломатії Ласло Ковач назвав вмотивованою політику створення колективної безпеки на європейському континенті, але він не вважає обґрунтованими кроки стосовно розбудови паралельних НАТО військових структур. Угорщина, за його словами, не планує приєднуватись до ініциативи Франції, Німеччини, Бельгії та Люксембурга розпочати формування в єдине самостійне ціле військових з’єднань Євросоюзу. Проти такого утворення виступають Сполученні Штати Америки та Велика Британія. Втім, заклики їхніх європейських партнерів мати незалежні від НАТО військові сили у Європі, судячи зі стриманої реакції нових членів Північно-атлантичного альянсу, не надто популярні й серед них.

Наприклад, Угорщина як один із недавніх членів цього союзу бажала б мати довкола себе більше союзників як політичних, так і військових, і тому підтримує намагання своїх сусідів на Балканах і в Східній Європі вступити до НАТО. Причому охочих не бракує, маючи на увазі Румунію, Хорватію, Україну та деякі інші країни регіону. Євроатлантичний вибір Будапешта не ставиться під сумнів і всередині Угорщини. Інша справа – яким шляхом повинні здійснюватися реформи у національних збройних силах. 20 жовтня представники найбільшої опозиційної фракції у парламенті від консервативного Союзу молодих демократів піддали угорський кабінет нищівній критиці через те, що він хоче пустити десятки мільйонів доларів не на розбудову національної армії, а на її скорочення. Вони виступають проти того, щоб в Угорщині існувала карликова армія. Тому місцеві аналітики вважають виступ міністра закордонних справ Угорщини Ласла Ковача наприкінці минулого тижня на саміті ЄС в Брюсселі цілком логічною реакцією офіційного Будапешта на реалії сьогоднішнього дня як всередині країни, так і в Західній Європі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG