Доступність посилання

ТОП новини

Палата представників Конґресу США ухвалила резолюцію з нагоди 70-ї річниці голодомору в Україні.


Сергій Куделя Палата представників Конґресу США ухвалила резолюцію з нагоди 70-ї річниці голодомору в Україні.

Вашинґтон, 21 жовтня 2003 – Палата представників Конґресу США ухвалила в понеділок резолюцію з нагоди 70-ї річниці голодомору в Україні. У ній конґресмени називають голодомор “навмисним актом терору та масового знищення українського народу радянським режимом”. Вони закликають вшанувати пам’ять усіх його жертв і розглядають офіційне відзначення цієї трагічної дати в Україні як важливий крок до відновлення національної ідентичності та ліквідації спадщини радянської диктатури.

Тема голодомору 1930-х років в Україні завжди викликала особливу увагу в офіційних американських колах як приклад тоталітарної природи сталінського режиму. Урядова комісія США, створена у грудні 1985 року для розслідування голоду в Україні, дійшла до висновку, що “Сталін та його оточення здійснили акт геноциду проти українців”.

Американські конґресмени ухвалили вже раніше низку резолюцій з цього питання. Говорить радник Гельсинської комісії при Конґресі США Орест Дейчаківський: “Зазвичай такі резолюції приймають на річниці голодомору. Наприклад, була прийнята така резолюція на 50-у річницю голодомору у 1983 році. Потім були резолюції на 55-у і 60-у річниці. Отже, резолюції з приводу голодомору приймаються кожні п’ять років за останні двадцять років”.

Головним, що відрізняє останню резолюцію Палати представників від попередніх, стала згадка про спроби багатьох західних журналістів та науковців заперечити факт голодомору в Україні. Разом із тим багатьох тих, хто правдиво висвітлював ці події, навпаки, переслідували та ганьбили. На думку конґресменів, це робилося з метою применшити критику радянського режиму та приховати його злочини. Внаслідок цього, як зазначається у резолюції, одна з найбільших втрат людського життя минулого століття залишається маловідомою широкому загалу у Сполучених Штатах. Прийняття такої резолюції покликане перш за все поліпшити поінформованість американських громадян про цю трагедію українського народу.

Водночас на розгляд американського Сенату буде незабаром винесена інша резолюція, яка, на думку Дейчаківського, стане справжнім досягненням для української громади в Америці: “Я думаю, що майбутня резолюція Сенату може стати істотним проривом і стане важливішою, ніж резолюція Палати представників, оскільки в ній голодомор визнається геноцидом”.

Хоча дата розгляду резолюції Сенату ще не визначена, вона має бути розглянута до кінця року. І спостерігачі оцінюють шанси її ухвалення як дуже високі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG