Доступність посилання

ТОП новини

Російські засоби масової інформації достатньо іронічно поставилися до повідомлення газети «The Sunday Times» про те, що, наче б то Скотланд Ярду вдалося перешкодити замахові на російського президента Володимира Путіна.


Віталій Портников Російські засоби масової інформації достатньо іронічно поставилися до повідомлення газети «The Sunday Times» про те, що, наче б то Скотланд Ярду вдалося перешкодити замахові на російського президента Володимира Путіна.

Прага-Москва, 20 жовтня 2003 року.

Людмила Ваннек

Лондонська недільна газета «The Sunday Times» оприлюднила доволі скандальне повідомлення, яке одразу підхопили ЗМІ різних країн світу: йдеться про те, що, наче б то Скотланд Ярду вдалося перешкодити замахові на російського президента Володимира Путіна. Вони затримали, допитали і відпустили, двох російських громадян, котрі, наче б то займалися організацією вбивства на замовлення. Наразі ці двоє вже в Москві – вони повернулися туди після допиту. Слід сказати, повернулися самовільно. Один з них – діючий майор ФСБ (вже відоме його ім’я – Понькін), а інший – комерсант Альохін. Путіна, наче б то, планувати убити під час однієї з його закордонних подорожей.

Газета посилається на чільного урядового чиновника, який повідомив, що «навів» на цих людей колишній агент ФСБ Олександр Литвиненко, який мешкає в Лондоні.

І це ще не все. «Міжнародне забарвлення» дає цьому повідомленню той факт, що, за даними «The Sunday Times», ці особи наче б то просили Литвиненка влаштувати їм зустріч з мільярдером Борисом Березовським, з яким той перебуває у тісному контакті. Колишній російський олігарх, (а тепер він особа, що отримала у Британії політичний притулок), мав ніби-то профінансувати цей злочин. І ще одна обставина – снайпером мав бути чеченський сепаратист.

Тут у західних оглядачів виникає серед інших версій і сумнів: а чи не надто відверто це виглядає на конструкцію – одним махом побити всіх противників президента, тобто, чи не сконструйована ціла ця ситуація, а якщо так, то ким? Отже, запитань більше ніж відповідей.

Зараз у нас на зв’язку у Москві Віталій Портников. Віталію, а які версії мають російські масмедіа? Як вони прореагували на це повідомлення «The Sunday Times»?

Віталій Портников

Я маю сказати, що російські засоби масової інформації поставилися до повідомлення газети «The Sunday Times» достатньо іронічно. Хоча б тому, що «The Sunday Times» є таблоїдним виданням, а таблоїди, які знаходяться у гонитві за сенсаційною інформацією завжди таку інформацію перебільшують. До того ж, можна сказати, що росіяни краще знають власні політичні реальності, ніж британці.

Постать Сергія Понькіна є достатньо відома для російських засобів масової інформації. Цей діючий майор Федеральної служби безпеки відомий вже тим, що свого часу колишній підполковник ФСБ Олександр Литвиненко говорив, що йому і Понькіну пропонували вбити не кого іншого, як Бориса Березовського. Після цих повідомлень, як відомо, Литвиненко змушений був емігрувати і зараз живе у Великобританії, а Понькін залишився у штаті ФСБ. Тут він раптом телефонує Литвиненку, пропонує взяти участь у ситуації з вбивством президента Росії Володимира Путіна, організувати замах на російського лідера, пропонує, щоб це здійснили чеченські сепаратисти, а фінансував цей замах близький приятель Олександра Литвиненка - Борис Березовський. Звичайно ж, Литвиненко і Березовський звертаються до Скотланд Ярду, побоюючись, що їх втягнуть до заколоту.

Людмила Ваннек

Це все версія «The Sunday Times», так?

Віталій Портников

Так, це версія, яку виклав Олександр Литвиненко.

Російські засоби масової інформації, як ставляться до цих повідомлень? Вважають, що може бути 2 версії. Перша версія, це те, що майора Понькіна і невідомого комерсанта Альохіна використали для того, щоб скомпроментувати Бориса Березовського. Як відомо, Борис Березовський і його бізнес партнер Юлій Дубов отримали політичний притулок у Великобританії. Генеральна прокуратура Росії ставиться до цього досить негативно. Повідомлення про те, що Березовський мав би взяти участь у заколоті проти Путіна, якщо б Березовський погодився це фінансувати, звичайно, це б представляло зовсім у іншому світлі.

Друга версія, яка теж існує в російських засобах масової інформації, це те, що скандальну історію організував сам Борис Березовський. Тому що після того, як йому дали політичний притулок у Великобританії, засоби масової інформації про Березовського, практично, забули, принаймні на заході. Березовському потрібно якось звертати на себе увагу. Маю сказати, що, скажімо, видання «Комерсант», яке належить Борису Березовському цю версію не обмірковує. А газета «Газєта», яка належить одному з відомих олігархів Лісіну, якраз цю версію висуває, як найбільш ймовірну і говорить, що ця вистава знову примушує західні засоби масової інформації, а після них і російські засоби масової інформації писати про Бориса Березовського.

Ну, а самого замаху на президента Росії Володимира Путіна, звичайно ж, бути не могло. Дивно, що такий замах майже відкрито організує в Лондоні діючий офіцер ФСБ, який після зриву своїх планів повертається не куди-небудь, а до Москви, прямо до людини, яку він мав намір вбити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG