Доступність посилання

ТОП новини

Президент Білорусі прийняв вірчі грамоти нового посла України в Мінську.


Юрій Свірко Президент Білорусі прийняв вірчі грамоти нового посла України в Мінську.

Мінськ, 22 жовтня 2003 – Петро Шаповал, який раніше працював послом України у Киргизстані, був змушений чекати аудієнції Олександра Лукашенка доти, доки той не побажає зустрітися з новим послом США в Білорусі. Цієї середи президент Лукашенко прийняв вірчі грамоти обох послів. У Гомелі тим часом відбулася зустріч міністрів внутрішніх справ Білорусі та України.

“Білорусь та Україна мають розбудовувати свої стосунки так, щоб не було проблем”, – заявив білоруський лідер новому українському послові, додавши: “Традиційно наші народи є братерськими, їх не поділиш кордоном”.

На думку Олександра Лукашенка, дещо “послабла наполегливість” у контактах Мінська з Києвом. Він сказав: “Ми не бачили і вчасно не розв’язували тих робочих проблем, які поставали у відносинах”. Білоруський президент наголосив, що на останній зустрічі з українським колегою Леонідом Кучмою вони домовилися зробити пріоритетом взаємне співробітництво. За словами Лукашенка, президент Кучма поділяє таку оцінку нинішнього становища у двосторонніх стосунках.

Президент Лукашенко назвав важливим той факт, що новий посол України в Мінську не лише добре знає Білорусь, але також є переконаним прихильником тісних контактів між двома країнами. Звертаючись до посла Шаповала, який народився на Чернігівщині та майже все життя прожив там, на кордоні з Білоруссю, Олександр Лукашенко сказав: “Працюючи в білорусько-українському прикордонні, ви склеювали відносини наших людей”.

Петро Шаповал, який у середині 1990-х років очолював адміністрацію Чернігівської області, сказав, що основа для розвитку взаємовигідних двосторонніх зв’язків є та, що президент і уряд України завжди надавали цьому велике значення.

Ніби підтвердженням цієї заяви став приїзд до сусідньої з Чернігівщиною Гомельської області Білорусі делегації Міністерства внутрішніх справ України на чолі з міністром Миколою Білоконем. Мета цього візиту, за словами шефа білоруського МВС Володимира Навумова, – оцінити стан взаємодії двох міністерств та визначити перспективні напрямки співпраці. За підсумками зустрічі в Гомелі два міністри підписали протокол.

За словами Володимира Навумова, окремі напрямки співпраці вимагають більше уваги , наприклад, взаємодія в боротьбі з організованою злочинністю перебуває не на тому рівні, якого бажають обидві сторони. Досі між білоруським та українськими відомствами немає повноцінного обміну інформацією. Міністри домовилися підписати ще один протокол саме на цю тему 20 грудня, в День української міліції.

Керівник українського МВС Микола Білокінь наголосив, що дуже гострою є проблема нелегальної міграції. За його словами, реєструється багато фактів, коли Білорусь депортує нелегалів до Росії, а вони звідти намагаються потрапити до українського кордону, щоб досягти Західної Європи. Цю тему два міністри домовилися обговорити окремо та розробити спільні підходи до проблеми нелегальної міграції.

Міністр внутрішніх справ Білорусі заявив, що знайшов в особі нового українського колеги однодумця, а той пообіцяв розвивати співробітництво між двома відомствами активніше.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG