Доступність посилання

ТОП новини

Місія ООН в Іраку залишається без охорони.


Мирослава Гонгадзе Місія ООН в Іраку залишається без охорони.

Нью-Йорк, 23 жовтня 2003 - Вчора в Організації Об’єднаних Націй був оприлюднений звіт незалежної комісії з безпеки. У документі стверджується, що працівники ООН були відправлені в Ірак не підготовленими до складної ситуації з безпекою, а відповідальні працівники ООН ігнорували повідомлення про можливі напади та терористичні атаки.

Група експертів з безпеки виявила, що працівники ООН в Іраку були і є недостатньо захищеними і непідготовленими до роботи в нових умовах післявоєнної операції в Іраку. Комісія рекомендувала посилити заходи безпеки і змінити методи, якими здійснюється охорона офісів місії ООН та безпосередньо працівників.

Експерти почали досліджувати проблему безпеки після того, як 22 працівників ООН загинули від терористичної атаки в Багдаді в серпні цього року. Через місяць після цієї події на приміщення, де був розташований офіс представництва ООН, ще раз скоїли напад. У результаті цих подій Організація Об’єднаних Націй вирішила переправити більшість своїх міжнародних працівників до Кувейту, а в Іраку залишилось близько 4 тисяч іракських службовців та лише 50 осіб міжнародного персоналу.

Голова групи експертів, колишній президент Фінляндії Марті Ахтісаарі заявив під час обговорення звіту, що місія ООН в Іраку залишалась без належної охорони і захисту військ коаліції:

“Це була єдина форма захисту, яка існувала на той час. Я не бачив ніде, упродовж виснажливих днів нашої роботи, щоб хто-небудь справді серйозно шукав альтернативні шляхи забезпечення охорони”.

Звіт експертної групи закликає до перегляду та проведення серйозної реформи системи безпеки ООН. Хва Джаанг, речник ООН, заявила, що організація зробить усе можливе, щоб рекомендації комісії були запроваджені в життя якнайшвидше. А спілка працівників ООН закликала провести більш детальне розслідування ролі та відповідальності вищих посадових осіб ООН, які займаються питаннями безпеки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG