Доступність посилання

ТОП новини

Під контролем “Юкос” Мажейкський нафтовий концерн став прибутковим, Михайло Брудно любить приїзджати до Литви.


Альгімантас Літвінас Під контролем “Юкос” Мажейкський нафтовий концерн став прибутковим, Михайло Брудно любить приїзджати до Литви.

Вільнюс, 23 жовтня 2003 – Литовський нафтовий концерн “Мажейкю нафта” з єдиним у трьох країнах Балтії нафтопереробним заводом чимало років поспіль мав мільйонні збитки. Поки контрольним пакетом акцій володіли уряд Литви, а потім американська компанія “Williams International”, нерозв”язуваним здавалося питання безперебійного постачання сировини, тобто нафти.

Вже кілька років майже 54 % акцій МН володіє російська компанія “Юкос”. Ще минулого року “Мажейкю нафта” мала збитки близько 38 мільйонів доларів за американськими принципами обліку та близько 53 мільйонів доларів збитків США за литовськими стандартами обліку.

Проте в першому півріччі цього року мажейкський нафтовий концерн знову став прибутковим. Упродовж перших шести місяців “Мажейкю нафта” одержала близько 15 мільйонів доларів прибутку (за американськими принципами обліку).

Днями в Литві знов гостює російський мільярдер, 44-літній Михайло Брудно, від січня виконувач обов’язків президента компанії “Юкос”. Як пише провідний вільнюський часопис “Lietuvos rytas” (“Ранок Литви”), Брудно вже деякий час намагається не відвідувати Росію у зв’язку з проблемами “Юкос” з російською прокуратурою. У Вільнюсі його в середу приймав президент Литви Роландас Паксас, а цими днями гість зустрічається з керівниками адміністрації концерну “Мажейкю нафта”. ““Мажейкську нафту” ми вважаємо одним з найважливіших вікон у Європу”,- сказав Михайло Брудно.

Йому подобається працювати в Литві, куди він приїжджає щомісяця. Брудно навіть вирішив придбати тут одну з вілл для своєї родини. Однак це не просте питання, адже є безліч бюрократичних перешкод.

Все ж таки російському мільярдеру в Литві дуже подобається, особливо поблизу Молетая (район у східній Литві, де багато озер). Михайло Брудно сказав часописові “Lietuvos rytas” з упевненістю, що, коли вийде на пенсію, поселиться тільки в Литві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG