Доступність посилання

ТОП новини

До ситуації в Керченській протоці.


Володимир Притула До ситуації в Керченській протоці.

Керч, 23 жовтня 2003 – Сьогодні на острові Тузлі в Керченській протоці побував президент України Леонід Кучма, який перервав свою поїздку країнами Латинської Америки і прибув до Криму, щоб на місці подивитися на дії росіян і на готовність українських прикордонників дати відсіч порушникам кордону.

Коли президент України Леонід Кучма о 9-й ранку прибув на острів Тузла, робота на російській дамбі була в розпалі. Попри обіцянку російських керівників Володимира Путіна і Михайла Касьянова темп руху будівельників у напрямку українського кордону не вповільнявся. Леонід Кучма подивився в бінокуляр, як працюють росіяни, поговорив з прикордонниками, спробував, як вкопаний на острові український прикордонний стовп, і зауважив: „Стоїть добре, ну і хай стоїть!“

А загалом відчувалося, що Леонід Кучма прикро вражений побаченим на російському боці. На прес-конференції, що відбулася після закритої наради керівництва України, Кримської автономії і силових структур у Керчі, Леонід Кучма сказав: „Ми не бачимо належної поваги до України та її народу 48-мільйонного. У відносинах міждержавних такого не прийнято. Ми зможемо запобігти драматичному розвиткові подій. Україна і Росія – братні країни, і ми всі проблемні питання просто зобов’язані вирішувати за столом переговорів“.

Леонід Кучма відзначив, що останнім часом Україна дуже тісно співпрацює з Росією, особливо в економічній сфері. Згадав він і підписану зовсім нещодавно угоду про Єдиний економічний простір: „Підписання Єдиного економічного простору, насамперед з Росією, – такі кроки потребують абсолютної взаємної довіри. Якщо довіри не буде, то не буде нічого. Тому будь-які прикордонні суперечки неприпустимі – враховуючи тим більше численні документи, які підписані ще між Російською Федерацією і Українською Соціалістичною Республікою, коли вони ще були у складі Радянського Союзу – це відбувалося у Києві у 1991 році“.

Український президент повідомив, що напередодні розмовляв зі своїм російським колегою і вони домовилися „припинити цей конфлікт“ і розпочати переговори на рівні прем’єр-міністрів обох країн, а потім – на рівні міністрів закордонних справ. Леонід Кучма: „Позиція українська тут давно відома, і я її хочу повторити: ми виходимо із міжнародного права і не збираємося ні в якому разі від нього відступати. Ми готові погодитися на те, що Азовське море – це внутрішнє море двох країн, України і Росії. Але кордон повинен проходити по поверхні – не по дну, а по поверхні. Ми цю позицію у цьому плані будемо обов’язково відстоювати“.

Водночас Леонід Кучма заявив, що Україна не збирається вести переговори з росіянами з приводу питань, які вже для неї вирішені, зокрема, про приналежність острова Тузли і Керч-Єнікальського каналу, – і додав, що українському парламентові не треба поспішати з ратифікацією українсько-російського договору про сухопутний кордон: цей процес треба синхронізувати з росіянами, перечекавши їхні парламентські вибори.

За словами Леоніда Кучми, за дорученням Володимира Путіна роботи на російській дамбі мали припинитися о 13-й годині. Насправді лише о 16-й росіяни перестали її подовжувати до українського кордону, зупинившись від нього на відстані 60 – 70 метрів. Проте роботи зі зміцнення дамби тривають і далі.

Зрештою, розпорядження Путіна виявилося не потрібним, бо зранку українські прикордонники призатопили з українського боку Тузлинської промоїни два ліхтери – великі (5 метрів заввишки і 38 завдовжки) металеві понтони, які стали впоперек напрямку руху дамби. На ліхтерах українці виставили озброєний прикордонний наряд.

Додам, що на самій Тузлі, окрім бійців стаціонарної прикордонної застави, розмістили підрозділи Загону спеціального призначення Державної прикордонної служби України. Бійців спецпідрозділів було видно і в Керчі.

Леонід Кучма перед обідом залишив це місто, але певна напруженість у регіоні залишається – бо досі не відомо, що мали на меті росіяни і які їхні подальші наміри.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG