Доступність посилання

ТОП новини

"Репортери без кордонів" про 132-ге місце України у рейтингу свободи слова.


Мар’яна Драч "Репортери без кордонів" про 132-ге місце України у рейтингу свободи слова.

Прага, 21 жовтня 2003 року - В Україні й далі небезпечно бути журналістом. Так вважає міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів," яка напередодні в Парижі оприлюднила свій рейтинг свободи слова у світі. Україна посіла 132-тє місце зі 166-ти держав. Цей список було складено на основі опитувань журналістів, юристів і дослідників.

Найбільше закордонних правозахисників турбують напади на українських журналістів. Керівник європейських програм "Репортерів без кордонів" Сорія Блекмен у розмові з радіо "Свобода" по телефону з Парижа звернула увагу на те, що в серпні цього року в Донецьку постраждали відразу кілька журналістів Інтернету – Едуард Малиновський з видання "Острів," кореспондент Forumy Сергій Кузін. Також у Донецьку наприкінці літа побили заступника головного редактора журналу "Золотий скіф" Василя Васютіна. Жертвою нападу став кореспондент "Кримських новин" Олексій Єрмолін, за підозрілих обставин загинув в автокатастрофі дніпропетровський журналіст Володимир Єфремов. Міліція часто доходить висновку, що подібні напади не пов‘язані з професійною діяльністю журналістів, але "Репортери без кордонів" вважають, що ще однією проблемою України є небажання саме правоохоронців докопуватися до істини і карати замовників злочинів. І тут найбільш красномовним докором на адресу українських посадовців є досі не розкрита справа Георгія Ґонґадзе.

Крім цього, "Репортери без кордонів" вважають, що в Україні панує цензура мас-медіа.

Сорія Блекмен: "Люди, наближені до президента Кучми й далі контролюють провідні канали мовлення та інформаційні агентства в Україні."

На моє зауваження, чи помітили, з іншого боку, "Репортери без кордонів, що Леонід Кучма наклав вето суперечливий законопроект Верховної Ради, який давав би змогу допитувати і навіть кидати за ґрати журналістів за підозрою у розголошенні таємниць, Сорія Блекмен зауважила:

"Це не наше завдання хвалити президента Кучму, коли він робить щось правильно. Але я вітає це вето. Також добре, що президент відреагував на критику і зупинив Генеральну прокуратуру, яка хотіла покарати низку газет за нібито наклеп на главу держави. Але цього не достатньо, щоб змінити становище. І "Репортери без кордонів" не єдині у світі, хто говорить про те, що є багато проблем з демократією в Україні."

За оцінкою "Репортерів без кордонів," ще гірше ніж в Україні становище з пресою у сусідніх Росії та Білорусі, які у рейтингу свободи слова опинилися на 148-му і 151-му місяцях. Найлегше працювати журналістам на півночі Європи - у Фінляндії, Нідерландах та Норвегії. Дуже тривожне становище на Кубі, яку правозахисники називають "найбільшою у світі в‘язницею для журналістів." Критикують "Репортери без кордонів" і закордонну політику Сполучених Штатів. Сама Америка займає у рейтингу свободи слова 31-ше місце, тоді як американська адміністрація в Іраку 135-те, поруч з Україною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG