Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобиль перестає бути цікавим для світу.


Ганна Стеців Чорнобиль перестає бути цікавим для світу.

Київ, 23 жовтня 2003 року.

Існує загроза, що проблема Чорнобиля перестане бути питанням, яке перебуває на порядку денному засідань Генеральної Асамблеї ООН. Багато хто на Заході вважає проблему Чорнобиля застарілою і не вартою уваги світу. Переламати таку тенденцію намагається цими днями в Нью-Йорку голова Комітету екологічної політики Верховної Ради України Геннадій Руденко, який виступив на сесії ГА ООН. З ним по телефону розмовляє моя київська колега Ганна Стеців.

Ганна Стеців

На яких конкретно проблемах Ви загострювали увагу на сесії Генеральної Асамблеї ООН?

Геннадій Руденко

Перш за все питання Чорнобиля залишилося на повістці дня Генеральної Асамблеї ООН, а не переходило на нижчі рівні – на рівні розгляду комітетом. Це було основне завдання зустрічі на Генеральній Асамблеї.

Ганна Стеців

А що були такі ідеї, щоб це питання знімати? Світ більше не цікавиться аж так гостро проблемами Чорнобиля?

Геннадій Руденко

На жаль, потрібно констатувати факт, що з перебігом часу світ забуває про те, що таке Чорнобиль, про ту загрозу, яку Україна відвернула від всіх інших країн.

Ганна Стеців

Чи Вам вдалося загострити цю увагу, чи Вам вдалося переконати у важливості проблеми Чорнобиля зараз для світу і для України?

Геннадій Руденко

Сьогодні якраз буде обговорюватися проект резолюції з усіма делегаціями. Чесно кажучи, по очах і по відгуках багатьох членів делегації я зрозумів, що підтримка буде. Але, можливо, ми сьогодні пройдемо і переконаємо, але потрібно це робити повсякденно і постійно наголошувати про те, що Чорнобиль має багато аспектів проблеми: гуманітарну, економічну, політичну. Думаю, що у нас є шанси переконати. На жаль, для багатьох Чорнобиль – це вже історія.

Ганна Стеців

Делегації яких країн більш охоче підтримали Вашу позицію?

Геннадій Руденко

Найбільш охоче підтримали делегації Росії, Казахстану, Білорусі. Є відгуки досить непогані від деяких наших європейських сусідів. Непогана реакція була з боку Італії. Але є політика, є емоція, а є й рішення. Побачимо, яке буде кінцеве рішення при прийнятті резолюції.

Ганна Стеців

Це був Геннадій Руденко, голова Комітету екологічної політики Верховної Ради України, який перебуває на сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG