Доступність посилання

ТОП новини

Претензії до правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України з приводу заниження коефіцієнту перерахування розмірів виплат інвалідам праці та регресникам.


Геннадій Сахаров Претензії до правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України з приводу заниження коефіцієнту перерахування розмірів виплат інвалідам праці та регресникам.

Дніпропетровськ, 24 жовтня 2003 - Шахтарі голдингової компанії "Павлоградвугілля", котрим внаслідок постійної втрати працездатності, пов''язаної з травмами чи професійними захворюваннями, мають виплачуватися компенсаційні суми, та інваліди праці, так звані регресники, висувають претензії до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України з приводу заниження коефіцієнту перерахування розмірів виплат.

Голова Товариства інвалідів праці голдингової компанії Павлоградвугілля Іван Барудій повідомив кореспондентові радіо “Свобода”, що у голдингу налічуються дев''ять з половиною тисяч інвалідів праці та регресників, котрі отримують виплати від Фонду соціального страхування. Згідно з частиною 3 статті 29-ї Закону про соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві і профзахворювань розмір цих виплат має щорічно з першого березня індексуватися з використанням коефіцієнту зростання середньої заробітної плати в галузях національної економіки України. У 2002 році цей коефіцієнт за розрахунками Міністерства статистики дорівнює 1,352. Проте Фонд соціального страхування перерахував розміри виплат за коефіцієнтом зростання середньої заробітної плати у галузі, який дорівнює 1,193.

Товариство інвалідів звернулося зі скаргою до Міністерства юстиції України. У відповіді на скаргу Мінюст зазначив, що правління Фонду занизило коефіцієнт на власний розсуд, не маючи на це законних повноважень. Виник конфлікт, який шахтарі намагаються вирішити через суд. Тільки у місті Першотравенську, де проживають 3200 регресників з двох шахт голдингу "Павлоградвугілля", до суду подані близько двохсот скарг, загальна кількість судових позовів сягнула за 700. 96-го року, коли подібна ситуація виникла вперше, суд задовольнив скаргу шахтарів щодо врахування злощасного коефіцієнту, який тоді дорівнював 2,38, але правління голдингу опротестувало судове рішення і справа й досі зависла десь на рівні Верховного суду України. Цього разу ухвалене судове рішення про необхідність врахування коефіцієнту перерахунку виплат 1,352, але суд не скасував рішення правління фонду Соціального страхування про застосування нижчого коефіцієнту. Апеляційний суд повернув справу на новий розгляд. Фактично протягом року відбувається зволікання з вирішенням проблеми. Київський арбітражний суд, куди шахтарі звернулися з заявою про скасування незаконного рішення правління фонду, півтора місяця тягне з призначенням дати судового засідання.

За словами заступника голови Товариства інвалідів праці голдингу "Павлоградвугілля" Михайла Петрова на боці Фонду соціального страхування зараз виступило і Міністерство праці, яке вважає, що врахування кофіціенту 1,352 призведе до розвалу і банкрутства Фонду соцстраху.

Михайло Петров з обуренням показав кореспондентові “Свободи” акт перевірки правління фонду Соціального страхування Головним Контрольно-ревізійним управлінням України, сказавши (дослівно): вони там розкрадають і розбазарюють фонд, а питання справедливих виплат вирішити не хочуть. Щодо розкрадання - вислів емоційний, бо ГоловКРУ у своєму акті таких висновків не робить, а розбазарювання наявне.

У акті від 31-го березня 2003 року за номером 04-14/71 на 45-ти аркушах перелічені порушення законів та інструкцій Міністерства Фінансів, допущені правлінням Фонду у 2001-му - 2002-му роках і вибірково за січень-лютий 2003 року. Правління Фонду соціального страхування допустило численні порушення бухгалтерсько-фінансової дисципліни, серед яких, зокрема, перевитрати фонду у сумі 505 тисяч гривень, незаконна виплата 504,9 тис. гривень за науково-дослідні роботи, замовлення робіт, послуг та закупівля товарів без проведення тендерів, невідображення кредиторської заборгованості у 94 мільйони гривень у фінансовій звітності і бухгалтерському обліку, інші порушення у фінансовій звітності Фонду, віднесення 72-х мільйонів гривень до резерву за наявності заборгованості перед Пенсійним фондом і платниками внесків, формування резервного фонду без регламенту його формування і використання, витрати коштів на цілі, непередбачені законом і статутом Фонду.

Серед цих незаконних витрат, розмір яких у сумі сягає далеко за сто тисяч гривень, поїздки членів правління на таксі, витрати на мобільний зв''язок, придбання квітів до свят та ювілеїв, ремонт орендованих приміщень, виплати фізичним особам за договорами, закупівля харчів для засідань, представницькі витрати без складання кошторисів, передання у особисте користування голові та членам правління Фонду придбаних матеріальних цінностей і таке інше. 5,7 мільйона гривень залишку від виплат 2002 року використані на придбання будинку для дирекції.

Ці факти, м''яко кажучи, нерозважливого користування коштами Фонду соціального страхування обурюють регресників, котрі недоотримали належні їм виплати і змушені оббивати пороги судів.

Аналогічна ситуація і у Донецькій області. Говорить заступник голови Товариства інвалідів праці голдингу "Павлоградвугілля" Михайло Петров: "У нас є колеги у Донецькій області. Там зверталися до суду і там десяти заявникам відмовили у прийнятті позовів щодо розміру коефіцієнту і визнання недійсними постанов правління Фонду. Апеляційний суд шість разів відкладав слухання справи. У кінцевому підсумку їм відмовили. Зараз вони готують позов до міжнародного суду".

Позови до Європейського суду з людських прав готують і павлоградці, посилаючись на зволікання судів з розглядом справ.

Відтак, небажання Фонду соціального страхування виконувати закон і судова тяганина можуть призвести до судових санкцій, застосованих вже не проти Фонду, а проти української держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG