Доступність посилання

ТОП новини

До ситуації довкола острова Тузли.


Володимир Притула До ситуації довкола острова Тузли.

Симферополь, 24 жовтня 2003 – Ми продовжуємо стежити за ситуацією в Керченській протоці. Учора росіяни оголосили про припинення робіт на дамбі, що з 29 вересня будувалася в напрямку до українського острова Тузли. І хоча просування до українського кордону справді припинилося, роботи зі зміцнення дамби тривають.

Як відзначає більшість місцевих спостерігачів, напруга довкола острова Тузли значно впала. Росіяни продовжують зміцнювати дамбу, але вперед не просуваються. Про ситуацію на самому острові розповідає керівник тимчасового прес-центру «Тузла», відкритого у Керчі, Віктор Павлюк: «Ми повернулися щойно звідти. Візуально будівництво дамби не продовжується, воно зупинилося на відмітці 102 метри від кордону, від буїв. Деякий рух на дамбі є, але цей рух був і вчора, за інформацією, що ми маємо, дамба укріплюється з лівого і правого берега. Тобто, до українського берега дамба не рухається».

Начальник прес-служби Азово-Чорноморського територіального управління Державної прикордонної служби України Сергій Піддубний уточнює: «Ситуація нормальна. Будівництво дамби в напрямку українського кордону не продовжується. На дамбі стоїть декілька одиниць техніки, ті, які проводять укріплення дамби з боків, де вимило вчора хвилями моря. Є там декілька бульдозерів, які розрівнюють саму дамбу. Прикордонники несуть службу у тому ж режимі, як несли її до сьогоднішнього дня».

За уточненою інформацією Сергія Піддубного, на лінії державного кордону стоять два понтони-ліхтери, поставлені українськими прикордонниками. На одному з них постійно чергує прикордонний наряд, встановлено український прапор. Довжина кожного понтону 38 метрів, відстань між ними 8 метрів. Третій понтон запасний, пришвартований безпосередньо до острова.

Як уже сказав Сергій Піддубний, після учорашнього шторму російську дамбу трохи розмило, а сьогодні у Криму оголосили штормове попередження. Тож на вихідні в регіоні очікують сильні вітри і шторм, а тому існує велика вірогідність руйнування щойно збудованої дамби штормовим морем.

Що ж до можливості виведення українських прикордонників з острова Тузли майор Сергій Піддубний сказав: «Ми про таке не знаємо. Поки що не надходило (таке повідомлення)». За його словами, для облаштування застави на острові прикордонники витратили значні бюджетні кошти, тож на це, як і на моральний дух військовослужбовців, теж слід зважати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG