Доступність посилання

ТОП новини

Скоро американці зможуть подорожувати на Кубу?


Мирослава Гонгадзе Скоро американці зможуть подорожувати на Кубу?

Нью-Йорк, 24 жовтня 2003 - Конгрес Сполучених Штатів ухвалив положення закону, який дозволить американцям подорожувати на Кубу. Обидві палати Конгресу зараз розпочали узгоджувати варіанти законопроекту, який буде направлений на підпис Президенту США. Очікується що Джордж Буш накладе вето на закон, вперше за період його президентської кар’єри .

Чотири десятиліття в Сполучених Штатах діє норма закону, яка визнає злочином подорожі американців на Кубу. Вчорашнє голосування в Сенаті може стати кроком до скасування економічної блокади Куби. „Це голосування є чіткою та беззаперечною ознакою того, що незабаром заборона на подорожі до Куби буде скасована”, – заявив сенатор Макс Бокус.

Білий дім погрожує ветом президента на даний закон. Але складність полягає у тому, що норма про зняття обмежень на подорожі є лише окремим положенням до загального законопроекту на фінансування Міністерства транспорту та Міністерства фінансів США. Бюджет цих організацій за даним законом складатиме 90 мільярдів доларів США. Та незважаючи на те, що у цьому документі є витрати на будівництво шляхів, мостів та програми боротьби з тероризмом, Білий дім таки готовий накласти вето на закон.

Підтримана Конгресом норма закону ставить президента у складне становище. За продовження санкцій проти Куби виступає кубинська діаспора на Флориді, яка є найбільш гострим противником комуністичного режиму Кастро. А для Буша у період президентської кампанії голоси жителів Флориди надзвичайно важливі. З іншого боку, частина республіканців, зацікавлених у вільній торгівлі, виступають за скасування економічної блокади з Куби.

Прихильники відміни заборони на подорожі до тієї країни кажуть, що положення про заборону на практиці не діє. Минулого року близько 160 тисяч американців (половина з них кубинського походження) побували на Кубі, подорожуючи туди з третіх країн. Дозволено відвідувати цю країну і групам з гуманітарними та освітніми місіями. Фахівці в галузі туризму прогнозують, що якщо таке обмеження на подорожі буде таки зняте, то вже в перший рік після цього Кубу відвідають не менше одного мільйона американців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG