Доступність посилання

ТОП новини

“Права людини” 1. Річниця кримської конституції. Чи захищає вона права депортованих народів? 2. Адвокат Бориса Фельдмана про порушення прав свого підзахисного. 3. Продовження серії матеріалів про руйнацію історичного центру Києва.


Надія Шерстюк “Права людини” 1. Річниця кримської конституції. Чи захищає вона права депортованих народів? 2. Адвокат Бориса Фельдмана про порушення прав свого підзахисного. 3. Продовження серії матеріалів про руйнацію історичного центру Києва.

Київ, 23 жовтня 2003 року.

Надія Шерстюк

На хвилях української служби радіо “Свобода” ви слухаєте передачу “Права людини: українська реальність”. Перед мікрофоном у київській студії Надія Шерстюк, за режисерським пультом Артем Мостовий. Вітаю вас, шановні слухачі!

Сьогодні до вашої уваги, зокрема, такі теми:

- Річниця кримської конституції. Чи захищає вона права депортованих народів?

- Адвокат Бориса Фельдмана про порушення прав свого підзахисного.

- Продовження серії матеріалів про руйнацію історичного центру Києва.

Цього тижня в Криму відзначали День кримської Конституції.

21 жовтня 1998 року Верховна Рада автономії ухвалила Конституцію АРК, яка і досі викликає суперечки і нарікання у кримському суспільстві. Найбільше критикують її кримські татари, які вважають, що Основний закон автономії ігнорує їхні інтереси і порушує їхні права.

Детальніше про це – розповідає наш кримський кореспондент Володимир Притула.

Володимир Притула

Гімн Кримської автономії на урочистих зборах з нагоди 5-ї річниці з дня ухвалення Конституції АРК виконується без слів, затверджених минулим складом парламенту автономії, яким керував лідер місцевих комуністів Леонід Грач.

Святкування ювілею проходило також і без „батька” гімну та самої Конституції автономії. Леонід Грач зараз перебуває у глухій опозиції до нинішнього кримського керівництва, але Основний закон Криму діє, хоч і зазнає серйозної критики з баку різних політичних сил.

Виступаючи у Верховній Раді Криму її спікер Борис Дейч заявив, що кримська Конституція стала компромісом двох історичних епох – минулої і теперішньої.

Борис Дейч

Нам не треба, на мою думку, тлумачити, а тим більше, керуватися конституційними положеннями автономії, як застиглою догмою. Ми маємо навчитися творчо використовувати конституційні повноваження кримської автономії для захисту життєвих прав кримчан. Конституція має працювати на інтереси громадян, а не бути документом, про який згадують лише у чергову річницю її ухвалення.

Володимир Притула

Заявив Борис Дейч. Втім, у своєму виступі він жодним словом не згадав про проблеми репатріантів, раніше депортованих кримських татар, які вимагають відновлення їхніх політико-правових і соціально-економічних прав, в тому числі, і відображення їх у кримській Конституції.

Каже заступник голови Верховної Ради Криму, член президії Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров.

Ільмі Умеров

У середовищі кримських татар ставлення до цієї Конституції однозначне – жоден кримський татарин її не підтримує. Вона не враховує не тільки інтересів кримськотатарського народу, але й сам факт присутності кримських татар на півострові.

Володимир Притула

Вважає Ільмі Умеров. За його словами, лише визнання кримськотатарського народу корінним в Криму і віддзеркалення цього у кримській Конституції з відповідними правовими гарантіями для кримських татар, перетворить Основний закон Криму у документ, який справді гарантуватиме рівні права усім кримчанам незалежно від їхньої національності.

Надія Шерстюк

В одній з останніх програм йшлося про те, що голову Новосільківської ради Бузького району Львівщини Володимира Яворського правоохоронці звинуватили в корупції лише за те, що він за довіреністю одержав для єдиного господарства у селі державну субвенцію – мінеральне добриво – на суму 600 гривень. І ось нещодавно відбувся суд у цій справі. Далі продовжує Галина Терещук.

Галина Терещук

Місцевий суд Бузького району скасував рішення районного управління міліції Бузька, згідно з якою В.Яворського звинувачували у корупційній діяльності. Втім, ніхто із працівників міліції, які незаконно проводили обшук у кабінеті сільського голови без відповідних документів, до відповідальності не притягнуті.

Втім, на В.Яворського знову очікує судове засідання. На цей раз районна прокуратура порушила щодо нього кримінальну справу за ст. 346 ч. II: зловживання службового становища, яка передбачає ув’язнення від 5 до 8 років.

Прокуратура звинувачує В.Яворського у тому, що в селі Кудрявці (яке теж входить до складу сільради Новосілок) у вересні селяни разом із головою навели лад на території біля школи і сільської бібліотеки. А саме, вони обрізали чагарники, пиньки розміром 10 см і одне старе дерево, яке похилилося на дорогу і гілками зачіпало електропроводи.

Ось що розповів кореспонденту радіо “Свобода” В.Яворський:

Володимир Яворський

На здоровий глузд і на мудрий розум то є смішно. Це взагалі ні в які рамки не вкладається. З іншого боку, при цій системі мені робиться страшно, тому що хто його знає: сьогодні - стаття, а завтра дійде до суду. Дай Боже, щоб у нас було судочинство незалежне. На даний час воно не є таким, як би хотілося. І хто його знає, яке ще може бути рішення суду? В мене просто є свої політичні погляди на дану ситуацію в державі.

Галина Терещук

Сільський голова пішов вчитися на юридичний факультет Львівського університету. Відтак каже, що хоче стати правником, щоб у такий спосіб захищатися від беззаконних посягань влади лишень через те, що симпатизує опозиції.

Я поцікавилася у голови сільради, які будуть його подальші кроки у випадку порушення проти нього кримінальної справи.

Володимир Яворський

Буду апелювати до всіх можливих інстанцій. В нашій державі я вже не знаю до кого можна апелювати. Я апелював до Адміністрації Президента. Відповіді повертаються всі назад, на низи. Я хочу апелювати в міжнародні організації. Все, я більше не маю до кого апелювати. Хоча не знаю, який буде результат.

Надія Шерстюк

Луганськ відвідали американські адвокати, які беруть участь у процесі США проти Павла Лазаренка. Упродовж двох днів вони допитували колишнього віце-президента банку “Слов’янський” Бориса Фельдмана, котрий наразі перебуває у слідчому ізоляторі.

Нагадаємо, що його звинувачують у зловживанні службовим становищем і в ухилянні від сплати податків. Адвокати Бориса Фельдмана стверджують, що їх підзахисний протягом тривалого часу зазнає порушення своїх прав.

Василь Соколенко

Не зважаючи на протести представників прокуратури, Артемівський районний суд Луганська дозволив американському адвокату Стівену Гору провести опитування Б.Фельдмана. Ця процедура відбувалася в присутності захисника П.Лазаренка Марини Долгополої та адвокатів колишнього віце-президента банку “Слов’янський”.

Б.Фельдман, над яким у Луганську вже близько двох років триває суд, офіційно занесений до списку свідків у справі Лазаренка.

В інтерв’ю для радіо “Свобода” адвокат Б.Фельдмана Віктор Агєєв наголосив на численних порушеннях прав людини і під час процесу над своїх підзахисним, і при утриманні його під вартою.

Віктор Агєєв

Метою візиту було отримати свідчення Б.Фельдмана. Як відомо, одним із аргументів захисту П.Лазаренка є посилання на те, що в Україні існують систематичні і сталі порушення під час так званих “політичних професій”. Захист Б.Фельдмана як і сам Б.Фельдман заявили клопотання про оголошення перерви в судовому засіданні з метою надати можливість Б.Фельдману дати свідчення.

Цікаво, що проти оголошення перерви з метою надання Б.Фельдману можливості свідчення заперечував саме представник Генеральної прокуратури, який підтримує державне обвинувачування у процесі справи Б.Фельдмана. Він виявив в судовому засіданні, що обвинувачення, які пред’явлені Б.Фельдману, і обвинувачення, які пред’явленні П.Лазаренку, ніяким чином не пов’язані.

Відомо, що раніше Генеральний прокурор Піскун заявляв, що не існує окремої справи Фельдмана, окремої справи Тимошенко, окремої справи Лазаренка. Це, начебто, є єдина велика справа Лазаренка-Тимошенко-Фельдмана.

Сьогодні ми вже бачимо, що навіть колеги Піскуна офіційно в судовому процесі визнають, що Піскун розповсюджує неправдиву, брехливу інформацію щодо Б.Фельдмана. Ми вважаємо, що це також порушує права людини, зокрема порушує права Б.Фельдмана. Тому ми самі були зацікавлені в тому, щоб Б.Фельдман міг дати свідчення у цій справі.

Суддя погодився з нашою позицією, дозволив зустріч представників групи захисту П.Лазаренка в Луганському СІЗО з Б.Фельдманом. Така можливість була надана. 2 дні ми працювали. Б.Фельдман давав свідчення в присутності своїх адвокатів. Безпосередньо відповідав на ті запитання, які ставили представники захисту П.Лазаренка.

Крім іншого, мова також йшла і про численні порушення прав людини, які мали місце під час процесу в судовій справі і під час досудового слідства в справі Б.Фельдмана.

Василь Соколенко

А тим часом зі справою Б.Фельдмана відбуваються дивні речі. Нещодавно адвокати отримали відповідь з Верховного Суду України. У ній, серед іншого, зазначається, що найвища судова інстанція поставила перед Артемівським районним судом вимогу – надіслати всі 114 томів справи Фельдмана, оскільки в касаційних скаргах були посилання на документи, які знаходяться в тих томах справи, котрі до Верховного Суду України чомусь не надійшли.

Але, як повідомив районний суд, ці томи відправити до Києва він не може, тому що вони виділені в іншу справу. Таким чином, роблять висновок адвокати, касаційну скаргу Фельдмана не вдасться розглянути в терміни, передбачені законодавством.

До того ж, як стверджує адвокат В.Агєєв, вже зараз Верховний Суд визнає, що у справі взагалі відсутня більша частина матеріалів, у зв’язку з чим захисники звернулися до Верховного Суду з вимогою – негайно призупинити виконання вироку стосовно Б.Фельдмана.

Надія Шерстюк

До радіо “Свобода” звернулися мешканці будинку 11 по вулиці Басейній у зв’язку із порушенням їхніх прав на проживання в безпечному для здоров’я і життя середовищі. З мешканцями зустрілася наша кореспондентка Богдана Костюк.

Богдана Костюк

Цього року мешканців будинку номер 11 по вулиці Басейній у Києві непокоять локальні землетруси. Люди стверджують, що все почалося після того, як фонд майна Печерського району продав фірмі “Спектр Б” одне з приміщень, і новий власник почав руйнувати фундаментні блоки будівлі.

Прохання продемонструвати мешканцям будинку і журналістам робочу документацію власник ігнорував. На думку мешканців, “Спектр Б” просто не має цих документів.

Від імені локальної громади в інтерв’ю для радіо “Свобода” Микола Валігура повідомив, що новий власник розпочав роботи без належних експертиз.

Микола Валігура

Почали в нашому будинку №11 перебудову з підвалу без потрібних експертиз. Вони виймають ґрунт, оголюють сваї, які стоять на плавунах, і будинок почав давати тріщини. Мешканці будинку дуже стурбовані, збирали нараду, запрошували представників “Спектра”, ЖЕКу, вимагали документацію, яка не має ніяких заключень, необхідних для цієї перебудови. Вони все обіцяють. Ми боїмося, що будинок може обвалитися.

Богдана Костюк

Подібні ситуації, на жаль, трапляються у Києві досить часто. Тим часом, за словами експерта з питань культури Ради Європи Олександра Буценка...

Олександр Буценко

Руйнування історичного середовища наших міст безперечно є порушенням наших прав, оскільки таке середовище створює центр міста, створює нашу ідентичність з цією місцевістю, де ми живемо, і воно створює те культурне середовище, в якому ми себе уявляємо, з яким себе ідентифікуємо, з яким хочемо розвиватися.

Надія Шерстюк

На цьому програму “Права людини: українська реальність” ми завершуємо. Її уклала і провела Надія Шерстюк. На все добре. Говорить радіо “Свобода”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG