Доступність посилання

ТОП новини

Плани щодо скорочення льотного складу військово-повітряних сил Угорщини.


Василь Плоскіна Плани щодо скорочення льотного складу військово-повітряних сил Угорщини.

Угорщина, 27 жовтня 2003 – У найближчі роки суттєві скорочення особового складу, зокрема військових пілотів, торкнуться військово-повітряних сил Угорщини. Про це заявив 27 жовтня на фаховій дводенній конференції керівників цього виду збройних сил Угорської Республіки генерал-лейтенант Золтан Сенеш, головнокомандувач ЗС цієї країни за участю представників командування армій тих держав, які структурно належать до об’єднання військ НАТО у Південній Європі.

В інтерв’ю для угорського інформаційного агенства МТІ головнокомандувач підтвердив плани штабу військово-повітряних сил Угорщини вдатися до значного скорочення льотного складу упродовж наступних десяти років. Водночас зросте професійна підготовка штатних військових пілотів, сказав генерал-лейтенант Золтан Сенеш. Як відомо, Угорщина, як і інші держави Центрально-Східної Європи, у тому числі й Україна, стикається з серйозними проблемами утримання й використання парку військових літаків переважно радянського виробництва. Перебуваючи у складі НАТО, Угорщина до того ж змушена переходити на інший тип військових літаків, які б відповідали умовам сьогоднішнього дня. Наразі в різноманітних авіаційних підрозділах цієї країни деякі категорії пілотів мають можливість літати всього по кілька годин на день. Тому, за словами генерала Сенеша, під скорочення потраплять саме ці льотчики. Тим часом пілоти літаків-винищувачів матимуть змогу підвищувати своє професійне вміння в сусідній Чехії, з якою вже досягнуті відповідні домовленості у цьому плані.

Згідно з вимогами НАТО, угорським військовим пілотам слід проводити в повітрі принаймні 180 годин на рік. За нинішніх умов вони тренуються хіба до 80 годин щорічно, тому що через погане забезпечення запчастин до літаків типу МіҐ-29 немає змоги задіяти більшу кількість винищувачів.

Однак, як зауважив з цього приводу командувач ВПС Угорщини генерал-майор Імре Балоґ, починаючи з 2006-07 років, місцеві пілоти літатимуть на шведських винищувачах “Ґріпен”, які поступлять на озброєння угорської військової авіації, і в такий спосіб зможуть тренуватися в повітрі по 240 годин на рік. За повідомленням генерала, угорські авіатори готові поділитися досвідом з колегами інших держав, які готуються вступати до НАТО. Йдеться насамперед про Болгарію, Румунію і Словенію, які можуть увійти до південної військової структури Північно-атлантичного союзу. А, наприклад, з болгарами вже зараз ведуться переговори про продаж деяких запчастин від незадіяної у польотах угорської військової техніки, додав Імре Балоґ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG