Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень реґіонів”. Конфлікт довкола острова Тузла.


Тарас Марусик “Тиждень реґіонів”. Конфлікт довкола острова Тузла.

Київ, 25 жовтня 2003 року.

Тарас Марусик

Ви слухаєте оглядову програму “Тиждень реґіонів”. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітає укладач та ведучий Тарас Марусик. Оператор у студії – Сергій Балабанов.

Темою номер один цього тижня в Україні став конфлікт довкола острова Тузла. І це відбилося на тематиці “України реґіональної”. Не лише наш кримський кореспондент висвітлював події, пов’язані з конфліктом. Матеріали на цю тему надходили і від інших кореспондентів.

Минулої неділі у Львові близько 5 тисяч осіб взяли участь в акції “Захистимо Україну”. Вони протестували проти незаконних дій росіян, які зводять дамбу поблизу острова Тузла. А понад 60 молодих львів’ян вже висловили свою готовність захищати український кордон.

Слово нашій кореспондентці Галині Терещук. Цей матеріал прозвучав у понеділок, 20 жовтня.

Галина Терещук

До війни залишилося 750 метрів. “Захистимо Україну” - рясніли гасла над головами учасників мітингу, організованого блоком “НУ” на площі перед пам’ятником Шевченкові. Традиційно на віче зібралися літні люди, більшість дорослих дітей яких уже роками перебувають на заробітках в Італії, Португалії, Чехії, Америці. А ще акція опозиції вирізнялася присутністю великої кількості правоохоронців і працівників СБУ.

Народні депутати України від опозиції засуджували у своїх виступах діяльність нинішньої української влади, яка, на їхню думку, довела до того, що Росія незаконно намагається захопити шматок української території.

Ярослав Кендзьор

Сьогодні Україна, офіційний бюджет котрої нараховується цифрою 50 мільярдів гривень, обслуговує 48 мільйонів українців. Ще 100 мільярдів гривень, які ходять у тіні, обслуговують 15-20 кримінальних кланів, які сьогодні керують українською державою.

Тарас Чорновіл

Вони дбають не про те, щоб українцям стало жити краще, заможніше у своїй країні, вони дбають про одне: щоб більше вкрасти собі і щоб зберегти за собою ту владу, щоб не допустити, щоб прийшли чесні провідники цього народу, щоб не допустити, щоб почалося чесне слідство над їхніми “геройствами”, над їхніми розкраданнями.

Ми бачимо, що сьогодні, коли держава переживає дуже важкі дні, сьогодні здається все і вся. Сьогодні робляться тільки ті кроки, які спрямовані для збереження цього режиму, для збереження правої можливості цих людей далі грабувати Україну.

Галина Терещук

Народний депутат Андрій Шкіль, який днями побував на острові Тузла і на власні очі бачив, як щодня росіяни зводять 100 метрів дамби зауважив, що парламент не може допустити, щоб Президент України зменшив число українських прикордонників на острові Тузла. Якщо РФ не припинить будівництво дамби, то можлива війна.

Вже понад 60 молодих львів’ян зголосилися захищати український кордон. Як розповів кореспонденту радіо “Свобода” голова Львівської обласної ОУН Ярослав Тимчишин, ОУН розпочала збір підписів добровольців на захист України.

Ярослав Тимчишин

Так ми маємо нашого доброго сусіда, з яким наш президент із краваткою і без краватки цілуються, їздять один до другого в гості і любуються. В той же час Росія намагається спровокувати війну.

Галина Терещук

Учасники акції від пам’ятника Кобзареві пішою ходою рушили до Генерального консульства РФ у Львові, щоб вручити дипломатичним представникам резолюцію мітингу з вимогою припинити будівництво дамби на острові Тузла.

Втім, до протестувальників ніхто із представників російського консульства не вийшов.

Тарас Марусик

Найрізкішою на Прикарпатті на події довкола острова Тузла стала реакція обласної організації Української народної партії “Собор”. Соборівці Івано-Франківщини заявили, що якщо не вдасться досягти ліквідації конфлікту дипломатичним шляхом, то їхня партія готова закликати галичан до формування загонів національної самооборони.

З подробицями - наш івано-франківський кореспондент Іван Костюк.

Іван Костюк

У той час, коли президент та Верховна Рада намагаються в різний спосіб вирішити українсько-російський конфлікт довкола острова Тузла, у регіонах також привернуто чималу увагу до цієї проблеми. Найрізноманітніші політичні сили виступають із заявами та організовують прес-конференції.

Прикарпаття також не є винятком у цьому процесі. Пересічні галичани вимагають у політиків регіонального рівня, щоб вони чітко визначились довкола конфлікту, який розпалюється в Керченській протоці.

Депутати Верховної Ради від Івано-Франківщини, представники фракції “Наша Україна”, першими організували прес-конференцію, де висловили свою позицію щодо вирішення цієї проблеми. Їхня думка була однозначною: тільки дипломатичні переговори і використання всіх мирних засобів для того, щоб запобігти українсько-російському збройному конфлікту.

Натомість позиція Івано-Франківської обласної організації Української республіканської партії “Собор” є значно радикальнішою. Її висловила лідер обласної організації Олександра Мечева.

Олександра Мечева

Ми вважаємо, що демарші Росії стосовно острова Тузла – це фактично перевірка України на стійкість, на патріотизм. Ми вважаємо, що Росія повинна зрозуміти, що Україна як самостійна держава також має свої національні інтереси. І захист національних інтересів – це не антиросійська політика, це утвердження Української незалежної держави. Навіть Кучма, зрештою, це зрозумів, тому що назвав свою книгу “Україна – не Росія”.

Однак якщо президент, парламент та уряд не робитимуть рішучих кроків на захист державних інтересів України, Українська республіканська партія “Собор” залишає за собою право оголосити організацію українських добровольчих загонів для захисту незалежності України.

Іван Костюк

Журналісти, опитуючи мешканців обласного центру Прикарпаття, з’ясували, що галичани глибоко занепокоєні такою ситуацією в державі. Особливе здивування в них викликає той факт, що, незважаючи на всі запевнення Президента України про домовленості з президентом Росії щодо припинення будівництва дамби, роботи там продовжуються. Вже зараз очевидно, як заявляють місцеві аналітики, що антиросійські настрої на Прикарпатті впродовж недовгого часу, що минув від початку будівництва росіянами дамби, різко зросли.

Тарас Марусик

А провід Харківської обласної організації Спілки Української Молоді надіслав на радіо “Свобода” відкритий лист Президентові України, голові Ради безпеки та оборони, голові Комітету з питань національної безпеки і оборони такого змісту: “Ми, представники Спілки Української Молоді Харківщини, висловлюємо катеґоричний протест стосовно зазіхань Російської Федерації на територіальну цілісність України поблизу острова Тузла. Звертаємося до органів державної влади України з вимогою захистити наші конституційні права і вжити рішучих заходів аж до застосування військової сили, щоб зберегти недоторканність української території. Заявляємо про свою рішучість у разі загрози окупації Російською Федерацією українських земель стати на захист Вітчизни. Честь України! Готов боронити! м. Харків 21 жовтня 2003 року”.

Минулого вівторка в Києві відкрилося третє засідання міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України і Федеральних зборів Російської Федерації. На порядок денний були винесені 8 питань, але всі учасники, як і всі журналісти розуміли, що центральним є розгляд конфлікту довкола острова Тузла.

Справжньою бомбою того дня стала заява керівника адміністрації Президента Росії Олександра Волошина, надрукована в газеті “Столічниє новості” за 21 жовтня: “Ніколи Росія не залишить Україні Керченську протоку. Досить того, що Крим сьогодні український, і ми з труднощами заспокоїли людей з цього приводу. Досить знущатися над нами. Якщо треба, ми зробимо все можливе і неможливе, щоб відстояти свою позицію. Якщо треба, ми скинемо туди бомбу!”

Ось як прокоментував цю заяву учасник засідання, народний депутат України Микола Рудьковський:

Микола Рудьковський

Я вважаю, що таку заяву політичний діяч дружньої, як ми раніше говорили, братньої держави говорити не може, якщо він - голова адміністрації президента, бо голова адміністрації президента говорить від імені президента. Якщо позиція російського президента бомбити українську територію, то я дуже сумніваюся у тому, що є перспектива у ЄЕПу. Бо таке враження, що як тільки підписали договір про ЄЕП, то Росія відразу заявила претензії на острів Тузла.

Якщо ми ратифікуємо договір про ЄЕП, то Росія заявить претензії – захоче Крим. Якщо ми ввійдемо у спільний економічний простір і ведемо єдину валюту, то вона заявить претензії на нашу “Рурську область” (я маю на увазі Донбас).

Мені здається, що то добре, що Росія зараз розкрила свої дійсні наміри по відношенню до України. Я думаю, що маленький крок характеризує багато.

Тарас Марусик

Член фракції Соцпартії Микола Рудьковський заявив також, звертаючись до своїх українських і російських колег, що одну бомбу варто було б скинути на адміністрацію президента Росії, а іншу – на аналогічну неконституційну установу в Україні.

Про останні події на кримському півострові розповідає наш кореспондент.

Вчора в Симферополі біля Генерального консульства Російської Федерації пройшов пікет проти російських зазіхань на український острів Тузла. Представники кількох симферопольських громадських організацій вимагали від російського керівництва припинення тиску на Україну.

Детальніше – Володимир Притула.

Володимир Притула

Пікет, організований симферопольським відділенням Всеукраїнської організації „Громадський контроль” і підтриманий ще кількома об’єднаннями громадян, був не дуже численним, але викликав чималий інтерес засобів масової інформації і співробітників правоохоронних органів та спецслужб.

Попри те, що в Москві вже розпочалися переговори, а просування російської дамби у напрямку українського кордону припинилося, учасники пікету вимагали від російської сторони припинення провокацій у Керченській протоці, а від українського керівництва – жорсткості у стосунках з Кремлем.

Каже голова симферопольського відділення „Громадського контролю” Анатолій Сайчук.

Анатолій Сайчук

Ми знаємо з історії нашого досвіду, на жаль, гіркого, як точаться переговори, якщо вони не на нашу користь, яку “користь” ми отримуємо. Довіри ні до переговорів, ні до самих росіян у нас немає. Ми думаємо, якщо зараз адекватну відсіч на зазіхання нашої територіальної відсічі не дати, то, приклад, Росія, якщо їм дати палець, вона ж відкусить не тільки руку, а й голову.

Володимир Притула

Це був голова симферопольського відділення „Громадського контролю” Анатолій Сайчук.

Ще один учасник пікетування, голова Всекримського руху виборців за міжнаціональний мир і злагоду Владислав Хміловський каже, що Росія ставиться до України не по-братськи.

Владислав Хміловський

Громадянський мир – це така моральна категорія, яку ми відчуваємо тільки тоді, коли втрачаємо. Тому, якщо зараз ще не пізно, то треба звернути увагу на тих, хто живе в Україні в Криму, що ситуація надзвичайно важка. Треба висловити в цьому разі свою позицію, що є кордони, які узгоджені міжнародними документами між Україною та Росією, є рішення про надання гарантії безпеки зі сторони України і зі сторони Росії відносно України і США. Наша позиція така: є кордони, які не можна порушувати, і не треба нагнітати ситуацію.

Протягом цих років пошуку нових взаємовідносин з Росією, це така ситуація... Я особисто здивований позицією, яку зайняла Росія в цьому випадку. Ми бачимо агресивну суть Росії. Вона не може вирішити свої внутрішні питання, але зазіхає на українську територію, на суверенітет України. Це недопустимо в міжнародних відносинах. Якщо вони підкреслюють скрізь, що український народ – братній, то я рахую, що до українців не можна так відноситися.

Володимир Притула

Це була думка голови Всекримського руху виборців за міжнаціональний мир і злагоду Владислава Хміловського.

Не велика чисельність учасників акції протесту пояснюється ще й тим, що її не підтримала найбільша та найактивніша в Криму права партійна організація – відділення Української народної партії. Пояснює його її голова Олег Фомушкін.

Олег Фомушкін

Я вважаю це провокацією. Чому? Тому, що коли пікетували і російське консульство, ми піднімали громадськість, яка була незгодна з діями нашої кримської та української влади.

Сьогодні нашим Гаратом виступає Президент України і прем’єр-міністр Куницин. Зараз затишшя – йдуть переговори. Тобто, якщо за 2-3 дні питання остаточно не буде вирішено, і росіяни продовжать будувати дамбу, то тоді ми обов’язково скличемо комітет і організуємо пікетування російського консульства і будемо домагатися недоторканості наших кордонів. Це наша справа, українців, громадян України.

Володимир Притула

Заявив голова Кримської організації Української народної партії Олег Фомушкін.

Тарас Марусик

А тим часом учора в Москві відбулися українсько-російські переговори, за підсумками яких, як повідомляє Інтерфакс-Україна, прем’єр-міністр Росії Михайло Касьянов заявив, що Україна забирає прикордонників з коси Тузла, а Росія припиняє будівництво дамби до завершення узгодження двома країнами статусу азово-керченської акваторії.

“Зараз ніякого кордону між Росією та Україною в районі коси Тузла не існує, тому все, що робиться, виходячи з припущення, що такий кордон є, - це неправильні дії, i вони мають бути припинені”. Це були слова Михайла Касьянова.

В свою чергу прем’єр-міністр України Віктор Янукович заявив, що острів Тузла є невід’ємною частиною території України, а дії української сторони були спровоковані одностороннім рішенням адмiнiстрацiї Краснодарського краю.

Народний депутат України Андрій Шкіль не може назвати “інакше як державною зрадою” згоду українського прем''єра Віктора Януковича на виведення прикордонних військ України з острова Тузла на час вирішення його статусу. Він спрогнозував також розвиток ситуації (цитую за агентством УНІАН): “Росія спочатку введе на територію острова козацькі пости, а з часом туди ввійдуть російські війська”.

Голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій Матвієнко вважає, що прем''єр-міністр України Віктор Янукович після домовленостей у Москві з приводу острова Тузла має написати заяву про відставку.

Ви слухаєте “Тиждень реґіонів”. Це огляд найважливіших матеріалів, які прозвучали на тижні, що минає, в програмах радіо “Свобода” “Україна реґіональна”. Перед мікрофоном - ведучий Тарас Марусик. Продовжуємо.

Минулої суботи в Білій Церкві в одному з міських кінотеатрів відбувся Форум демократичних сил Київщини, організований блоком Віктора Ющенка “Наша Україна”. На Форум прибули представники 43 громадських організацій та багатьох політичних партій, які підтримують блок Віктора Ющенка.

На Форумі побував наш кореспондент Володимир Ляшко.

Володимир Ляшко

Зранку до Оргкомітету Форуму почали надходити повідомлення про те, що працівники міліції у 10 районах області під різними приводами блокують виїзд автобусів з учасниками форуму. Тому понад 300 делегатів і гостей зібрання дібралися до Білої Церкви з запізненням та великими труднощами.

Не обійшли увагою працівники міліції і наш журналістський автобус. Старший лейтенант міліції Ковтун допитувався, скільки журналістів прибуло в Білу Церкву з Києва. Він виконував наказ свого начальника - керівника одного з райвідділів міліції міста.

При під’їзді до Білої Церкви автомобіль Віктора Ющенка мусив зупинитися - дорогу перегородив вантажний автомобіль, в якого ніби-то заглух двигун.

На прес-конференції журналісти з одного з районів Київщини повідомили, що є наказ з області не друкувати в районних газетах жодного повідомлення про Білоцерківський форум. Ось за таких умов він і розпочав свою роботу.

Виступаючи перед його учасниками, Віктор Ющенко наголосив, що ситуація в Україні напередодні президентських виборів вкрай важка. Україна вимирає: щокварталу зникає таке місто, як Біла Церква. В країні лютує туберкульоз і СНІД, 740 тисяч людей хворіють на рак, 1 мільйон 200 тисяч осіб - це психічно хворі люди. За рівнем фінансуванням системи охорони здоров’я Україна посідає 111-е місце в світі з 170 країн, по яких проводиться відповідний моніторинг ООН.

Всі ці соціально важливі факти замовчуються як державними ЗМІ, так і комерційними теле- і радіоканалами.

Сьогодні Україною, зазначив Ющенко, керує “кланова диктатура, яка може забрати майбутнє в цілих поколінь”.

Віктор Ющенко

Те, що відбулося за ці роки, це колосальний перерозподіл національного ресурсу. Те, що творилося поколіннями, за 3-4 останніх роки розподілене між декількома родинами, які сьогодні контролюють 50-70% національного багатства, які мають в своїх руках свої канали (які, я надіюсь, нас покажуть, точніше, сфотографують, а не покажуть), вони мають пресу, вони мають гроші, вони мають заводи. В цій країні є один суддя, один прокурор, один прем’єр-міністр і один президент.

Володимир Ляшко

“Сьогодні в залі - унікальна ситуація, - зауважив Ющенко - поряд сидять комуністи і консерватори, демократи і соціалісти, ті, хто підтримував цю владу, а тепер змушений з нею боротися”.

Віктор Ющенко

Ми повинні говорити, що нас об’єднує і лівих, і правих. Ми не повинні говорити, шановні друзі, і про ідеологію, і про розбіжності. Зараз не той час, який повинен викликати ці теми. Я переконаний, що тема консолідації – це ключова тема. Якщо вона відбудеться, то це саме жахливе для нинішньої влади.

Володимир Ляшко

За словами Ющенка, триває копітка робота з узгодження загальної політичної платформи між блоком “Наша Україна”, блоком Юлії Тимошенко, соціалістами Олександра Мороза і комуністами.

Через місяць в Києві має відбутися Загальнонаціональний форум “нашоукраїнців”, де буде представлена узгоджена концепція підходів до вирішення політичних, економічних і соціальних проблем суспільства. Там же будуть сформовані робочі органи і вироблена тактика виборчої боротьби.

Ющенко вважає, що всі сценарії політичних реформ, пропоновані останнім часом, спрямовані на збереження існуючої влади. Тому він виступає за пропорційну систему виборів, бо мажоритарна система в умовах України привела до криміналізації влади. Ющенко продовжував:

Віктор Ющенко

Ми переконані, що зміну системи влади треба починати зі зміни системи виборів. І тому є проект, де ми консолідовані і разом із четвіркою вимагаємо цього. Тому такі бурні дебати йдуть у парламенті.

Коли президент заявив, що він за пропорційну систему. Коли більшість політичних сил парламенту заявили, що вони за пропорційну систему. Тоді виникає питання: давайте включимо у повістку дня це питання. Ми не можемо набрати більшості за включення у порядок денний. Тоді виникає питання навколо трибуни. Шановні, якщо всі говорять, то чому не можна поставити це питання в парламенті і публічно його обговорити? Давайте будемо виходити на люди. Давайте запитаємо у людей: за яку вони систему, за яку вони владу?

Друга позиція. Ми - за загальні обрання влади знизу доверху. Чи це мова йде про главу обласної адміністрації, чи це мова йде за главу районної адміністрації. Всі повинні пройти вибори.

Володимир Ляшко

Партії, які отримали перемогу на виборах, мають формувати уряд. Тому на рівні Конституції, зазначив лідер “Нашої України”, треба виписати цю процедуру.

Підтримуючи зусилля Віктора Ющенка, народний депутат, голова партії “Захисників Вітчизни” Юрій Кармазін сказав у своєму виступі, що Ющенко має чіткий план піднесення економіки і добробуту населення.

Юрій Кармазін

Я закликаю до єдності. Ми маємо збільшити мінімальну заробітну плату мінімум втричі, мінімальну пенсію в 5 разів. Це прорахував Ющенко, він знає, як це зробити. Це можна зробити. Я прошу вас підтримати Ющенка. Дякую.

Володимир Ляшко

Ідею об’єднання різних політичних сил в ім’я перемоги на виборах підтримали Олена Бондаренко з обласного осередку партії “Реформи і порядок” та представник Соціалістів Київщини Анатолій Грязев.

Анатолій Грязєв

Що стосується мене, то я буду все робити, щоб ситуація змінилася. Вона - антинародна, антилюдська.

Володимир Ляшко

Відповідаючи на антиющенківські випади гурту, схоже, організованої кимсь студентської молоді, яка несла плакати зі звинуваченнями Ющенка в розвалі сільського господарства, народний депутат, один з керівників Української народної партії Іван Заєць, сказав:

Іван Заєць

Ніякої реформи на селі не відбулося. Відбулося просте розкрадання майна, землі і т.д. Але коли був уряд Ющенка, то я вам можу сказати, що село вперше отримало гроші за 10 років. Ми саме тоді визначили ціну на зерно, ціну на цукровий буряк. Побачили, що тільки в той рік селяни одержали гроші.

Володимир Ляшко

За підсумками роботи Форуму було ухвалено кілька заяв та резолюцій. Зокрема, піддано критиці керівника облдержадміністрації Анатолія Засуху та його дружину народного депутата Тетяну Засуху, які (цитую) “монополізували економічне і політичне життя в області, розправляються із незручними для них мерами міст, визискують підприємців. Хабарництво і корупція стали нормою”.

Область посіла лише 11 місце серед регіонів, за підсумками минулого року з питань економічного розвитку, 48 % підприємств є збитковими, борги з зарплати становлять 76 мільйонів гривень.

Учасники форуму підтримали ініціативу Ющенка щодо створення загальнонаціонального Форуму демократичних сил як постійно діючого механізму співпраці та діалогу політичної еліти з широкою громадськістю. Такі осередки Форуму мають бути сформовані в містах і селах області.

Тарас Марусик

Вчора лідер фракції “Наша Україна” Віктор Ющенко заявив, що політичні опоненти вживають заходів для його фізичної лiквiдацiї.

”Є проекти, - сказав Віктор Ющенко, - за якими вже приїжджали вiдповiднi кiлери i відбувалися вiдповiднi дії, якi жартами не назвеш”. Про це повідомила прес-служба блоку “Наша Україна”.

З такою заявою лідер блоку виступив під час міжнародного семінару в Києві “Розширена Європа - політика добросусідства”, говорячи про методи тиску на опозицію, до яких вдається українська влада в останні 1,5-2 роки.

Це була оглядова програма “Тиждень реґіонів”. Її підготував і провів Тарас Марусик. Зі мною в студії працював Сергій Балабанов. На все добре, шановні слухачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG