Доступність посилання

ТОП новини

Туреччину також турбує проблема Тузли.


Славко Волинський Туреччину також турбує проблема Тузли.

Брюссель, 28 жовтня 2003 - Турецькі політики та дипломати, а також турецька громадськість обізнані з проблемою, яка утворилась довкола українського острова Тузла. До речі, походження назви острова походить від тюркської групи мов , що означає “солоний” сказав у інтерв’ю нашому брюссельському кореспондентові Славку Волинському прес-офіцер турецької місії при НАТО Гуль Денер Сономот.

Я поцікавився в турецького дипломата, чому про напругу довкола Тузли серед закордонних часописів саме турецькі одні з перших почали висвітлювати цю проблему? Чим ця проблема непокоїть Туреччину? На це Гуль Денер Сономот відповів: “Туреччина мала подібні суперечки стосовно кордонів та належності деяких островів з нашим сусідом Грецією. Такі питання зазвичай досить проблематичні. На даний момент ми поки що спостерігаємо за процесом. Якщо ви читаєте коментарі в пресі, зокрема в російській, то складається враження, що Росія збирається вирішувати цю проблему дипломатичним і політичним шляхом. Тому Туреччина поки що не робила серйозних заяв з цього приводу. Для цього існує декілька платформ, щоб проблема була обговорена і врегульована політичним і мирним шляхом. Однією з них може бути і Рада економічного співробітництва причорноморських держав. Іншою - Парламетська асамблея причорноморських держав. Крім того, тут може бути задіяна Рада Європи, Рада безпеки і співробітництва в Європі. Тобто, існує чимало платформ, щоб питання Тузли було розв’язане.

Острів Тузла є дуже важливим для турецьких кораблів, зокрема комерційних.

Донині не було жодних проблем для турецьких суден, не було жодних негативних заяв з боку турецьких морських організацій ні на адресу Росії, ні на адресу України. І, безумовно, проблема повинна бути якнайшвидше вирішена, бо чорноморський регіон є дуже важливим для турецької торгівлі, для бізнесу, для транспортування нафти та інших комерційних питань.

Що ще важливо, сказав Гюль Денер Сономот, нам відоме нинішнє становище в Росії. Цими днями поведінка Путіна виглядає дещо грубою стосовно засобів масової інформації, стосовно бізнесменів тощо, тому важливо, щоб Путін і його команда, всі його міністри розв’язували цю проблему спокійно, використовуючи політичний діалог, а не застосовували погрози щодо України чи інших країн або застосовуючи силу у розв’язанні цієї проблеми. Тут повинні бути задіяні інші інструменти”, - наголосив турецький дипломат.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG