Доступність посилання

ТОП новини

Перебування Надзвичайного і Повноважного посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна на Дніпропетровщині.


Геннадій Сахаров Перебування Надзвичайного і Повноважного посла Росії в Україні Віктора Черномирдіна на Дніпропетровщині.

Дніпропетровськ, 28 жовтня 2003 року.

28-го жовтня на Дніпропетровщині з запланованим візитом перебував надзвичайний і повноважний посол Росії в Україні Віктор Черномирдін.

Віктор Черномирдін прибув до Дніпропетровська 27-го жовтня. Його зустрічав голова Дніпропетровської держобладміністрації Володимир Яцуба, котрий перед тим зазначив, що пан Черномирдін є його хорошим знайомим ще по Москві, вочевидь, маючи на увазі своє перебування на посаді інструктора ЦК КПРС.

Зранку 28-го жовтня у обласній держадміністрації відбулися нагородження ветеранів радянської армії орденами і медалями Росії, котрі вручав особисто Віктор Черномирдін. Після того відбулася дуже коротка прес-конференція, бо посол Росії разом з Володимиром Яцубою згідно з програмою візиту мали ще відвідати Південний машинобудівний завод, металургійний комбінат Криворіжсталь та Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат.

На прес-конференції, звісно, не могло обійтися без запитання про ситуацію навколо острова Тузла. Віктор Черномирдін сказав, що всі питання щодо Тузли будуть вирішені на переговорах, які розпочнуться цієї п''ятниці за участю міністрів закордонних справ обох країн, повторивши тезу про єдину косу Тузлу, частково затоплену водою, та про необхідність збереження біоресурсів Азовського моря і захисту від ерозії прибережної смуги півострова Тамань. Ніхто і не думав про перетин дамбою, як сказав пан посол, "лінії розмежування" між Росією і Україною. Він розцінив резонанс, якого набули події навколо Тузли як нагнітання емоцій, пов''язаних, можливо, з виборами в Росії та Україні і висловив думку, що незабаром все стане на свої місця. Це ніякою мірою не мусить відбитися на українсько-російських відносинах, сказав Віктор Черномирдін.

На запитання, чи допускає він можливість того, щоб весь бюджет Краснодарського краю був витрачений на спорудження дамби та що прем''єр-міністр Росії Михайло Касьянов міг бути непоінформованим про зустріч 6-го жовтня міністрів закордонних справ Росії і України Ігоря Іванова і Костянтина Грищенка, Віктор Черномирдін відповів: "Якщо казати словами Президента України, подивіться на карту і побачите, де хто що насипає, де хто копає. Це справа губерній, справа регіонів. І не про кожну канаву доповідається прем''єру". "Ми насипаємо і копаємо не тільки тут, а на усіх акваторіях. І про це не обов''язково доповідати уряду", - сказав пан Черномирдін.

"Тут зовсім інший відтінок. Дещо інше питання. Йдеться про акваторію Азовського моря і Керченської протоки, там, де ще не позначений кордон. Якщо ми протягом десятиріччя, коли стали суверенними державами, делімітацію закінчили тільки зараз, цього року ( підписані всі документи, тільки ще не ратифіковані нашими парламентами), то зараз займаються делімітацією морських кордонів, тобто, акваторією Азовського моря і Керченської протоки.

Я не виправдовую, між іншим, і дії влади Краснодарського краю. Я вважаю, що в першу чергу треба було не доповідати уряду Росії, а зібратися разом з керівництвом Криму, з сусідами. І визначитись, що і як ми хочемо робити, для чого. Я впевнений, що жодні запитання не виникли б. А коли отак незугарно починають, то й результат виходить відповідний. От і усе. Касьянов не знав, я впевнений. Він і не мусить знати такі речі. Якщо він займатиметься кожною канавою, то коли він займатиметься державними справами?"

Щодо мети візитів на Південмаш, Криворіжсталь і Інгулецький ГЗК Віктор Черномирдін відповів, що метою є ознайомлення з цими підприємствами. Зокрема, він сказав, що Південмаш тісно співпрацює з російськими підприємствами, виконує спільну космічну програму і це підприємство його завжди цікавило, тим більше, що Росія виступає як замовник продукції Південмашу і зацікавлена у його стабільній роботі і перспективах. Росія з цим підприємством має не лише спільну програму освоєння космосу, а й програму обслуговування, як сказав пан посол, "того, що зараз стоїть на службі", вочевидь, маючи на увазі стратегічні ракетоносії, виготовлені Південмашем. Це саме те, чого сьогодні потребує це підприємство, зазначив Віктор Черномирдін.

Криворіжсталь і ІнГЗК цікавлять посла Росії, за його словами, як провідні підприємства гірничо-металургійного комплексу. На запитання, чи означає його візит на Криворіжсталь і ІнГЗК те, що російські підприємці братимуть участь у приватизації цих підприємств, Віктор Черномирдін відповів: " Те, що я рекомендуватиму це, - однозначно. Чи російські підприємці візьмуть у тому участь, сказати складно. Дуже хотілося б, щоб взяли участь".

Посол Росії сказав також, що він бачить приватизаційні і інвестиційні процеси в Україні і Росії, як шлях із двома напрямками. "Важливо, щоб російський капітал діяв в Україні і щоб український капітал діяв у Росії. Бо ми поряд, економічно це доцільніше, ніж мати справи з іншими. Росія має величезні ресурси, а Україна є величезним підприємством, яке має великі потреби у ресурсах. Тож ці ресурси слід освоювати. Весь світ освоює сьогодні російські ресурси, то чому Україна не може цього робити? Вона зобов''язана і мусить", -сказав Віктор Черномирдін.

По закінченні прес-конференції Віктор Черномирдін і Володимир Яцуба виїхали до Кривого Рогу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG