Доступність посилання

ТОП новини

Закладення першого каменю музею голокосту у Дніпропетровську.


Геннадій Сахаров Закладення першого каменю музею голокосту у Дніпропетровську.

Дніпропетровськ, 30 жовтня 2003 року.

29-го жовтня у Дніпропетровську був урочисто закладений перший камінь першого у Східній Європі музею голокосту. Про майбутній музей і церемонію його закладення розповідає Геннадій Сахаров.

У світі не так багато музеїв, експозиція яких розповідає про історію нищення цілих народів, історію геноциду. Найвідоміший з них - музей Яд Вашем у Єрусалимі, де увічнена пам''ять жертв голокосту - нищення євреїв підчас Другої світової війни. Є музей геноциду кхмерів у Камбоджі, у музеях Сполучених Штатів є експозиції, присвячені індіанській культурі, які теж певним чином пов''язані з нищенням індіанців. Не пошанована належним чином пам''ять мільйонів жертв голодомору в Україні, жертв етнічних воєн у Африці, індіанців Гватемали, курдів Курдистану тощо. Історія геноциду на нашій планеті досі не узагальнена і належним чином не написана. Між тим вивчення історії, ідеології і проявів геноциду, корені якого занурені у темні кути людської психології, у ксенофобію, расизм, релігійний і політичний фанатизм, допомагає зрозуміти суть цього явища. Якщо не знайти ліки від нього, то не можна застерегти людство від повторення трагічних сторінок історії.

Вислів, повторення якого стало банальністю, про те, що народ, який не пам''ятає своєї історії, не має майбутнього, все ж доводиться наводити знову й знову. Історія вчить тому, що вона мало кого навчила. Поблажливе ставлення до проявів ксенофобії призводить до трагедій. Люди не встигають помітити, як маленький монстр перетворюється на чудовисько, яке прагне людської крові. Музей голокосту, який буде побудований у Дніпропетровську, стане ще одним центром вивчення історії геноциду і застереженням для майбутніх поколінь, місцем, де люди зможуть наочно побачити наслідки плекання антилюдських теорій і забобонів. У церемонії закладення дніпропетровського музею голокосту взяли участь численні гості з України і з закордону. Серед них міністр держави Ізраїлю у справах Єрусалима і діаспори Натан Щаранський, Надзвичайний і Повноважний посол Ізраїлю в Україні і Молдові пані Наомі Бен Амі, заступник міністра науки і освіти України Василь Ткаченко, голова товариства "Україна - Ізраїль" Лариса Скорик, голова Дніпропетровської облдержадміністрації Володимир Яцуба, міський голова Дніпропетровська Іван Куліченко, голови низки представництв всесвітнього єврейського агентства "Сохнут", керівники і директори програм єврейської об''єднаної розподільчої ради "Джойнт", головний рабин Ізраїлю рав Йона Менгер і рабини з України і Ізраїлю, представники посольств Великої Британії і США в Україні, голова директорату музею "Яд Вашем" пан Авнер Шалев, інші провідні діячі світових і українських єврейських організацій, вчені-історики зі Сполучених Штатів, Ізраїлю, Канади, Білорусі, України, Росії.

Перед початком церемонії закладення наріжного каменю дніпропетровського музею голокосту генеральний директор ізраїльського музею борців та героїв гетто пан Симха Штайн сказав кореспондентові Радіо Свобода: "Я вважаю, що цей музей стане початком, першою стадією побудови, першим містком до розуміння того, що сталося підчас голокосту. Прийшов час нам, євреям і неєвреям, подивитися собі в обличчя, у люстро, і сказати собі, що ми можемо зробити, щоб наступні покоління не допустили повторення такої катастрофи у майбутньому. Закладення цього музею є наріжним каменем у цьому просвітництві. Я вважаю, що у 21-му столітті ми зрозуміємо необхідність побудови для наших дітей кращого світу".

То ж, як сказав єврейський письменник Хаїм Нахман Бялик, "Хай не згасає полум''я і вічним буде вогонь". Хай вічним буде вогонь пам''яті про мільйонні жертви голокосту і голодомору, масові жертви тоталітарних режимів у СРСР, Німеччині і Кампучії, братовбивчих воєн у Африці, Азії, Європі і Америці, хай людство дивиться у люстро і будує кращий світ для своїх дітей.

Наріжний камінь Музею голокосту у Дніпропетровську закладений. Черга за музеєм пам''яті жертв голодомору, який потрібний Україні для усвідомлення масштабів національної трагедії, співмірної з голокостом, пам''ять про яку не мусить зникнути.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG