Доступність посилання

ТОП новини

З першого листопада українські громадяни зможуть поїхати до Угорщини лише з візами, щоправда, безкоштовними.


Василь Плоскіна З першого листопада українські громадяни зможуть поїхати до Угорщини лише з візами, щоправда, безкоштовними.

Угорщина, 31 жовтня 2003 – Сьогодні українські громадяни востаннє можуть скористатися безвізовими поїздками до сусідньої Угорщини, тому що, починаючи з 1 листопада, вони такої можливості вже не матимуть. Для цього необхідно буде отримати угорську візу. І хоча за умовами міжурядової Угоди від 9 жовтня цей дозвіл видаватиметься безкоштовно в угорських консульствах, вже зараз виникає питання про чисто формальний бік справи: в яких містах України візу можна буде отримати, як швидко, чи будуть безоплатними багаторазові візи тощо. Нарешті, як довго залишатиметься чинною Угода, коли відомо, що Угорщина за кілька років вступить до шенгенської зони?

На ці запитання нашому кореспондентові в Будапешті Василю Плоскіні відповідав Тимчасовий Повірений України у справах Угорської Республіки Михайло Юнгер.

За словами українського дипломата, угорська й українська делегації зустрічалися чотири рази упродовж останнього року, аж доки не з’явився компроміс про безкоштовні візи. Угорська сторона наполягала на варіанті бодай мінімальної, але оплати, сподіваючись таким чином відшкодувати витрати на облаштування своїх двох генеральних консульств у Києві й Ужгороді а також консульського офісу в Берегові (Закарпатська область). Саме там можна буде отримати угорські візи упродовж п’яти робочих днів. Втім, видаватимуть їх на прохання заявників і за один день, якщо вони їдуть до хворого родича, на похорон, або в інших термінових справах. Дві консульські установи Угорщини розташовані на Закарпатті тому, нагадав Михайло Юнгер, що там компактно проживає більш як 150- тисячна угорська меншина. Всі угорські візи, як одноразові, так і багаторазові, будуть безкоштовними. В перші дні очікують великого напливу відвідувачів, тому угорці погодилися на цей час відкрити тимчасові пункти оформлення віз навіть на кордоні. За словами Тимчасового Повіреного, угорська сторона вже повідомила українську владу про те, що вона уважно вивчатиме попит на угорські візи і його географію, аби знати, чи потрібно розширювати свою консульську присутність в інших регіонах України.

Переваги при отриманні багаторазових віз дістануть ті українські громадяни, які мають родинні зв’язки в Угорщині або відвідують могили померлих родичів. Також це стосується осіб, котрі відіграють помітну роль у двосторонніх українсько-угорських стосунках. Крім них, такою пільгою можуть скористатися українці пенсійного віку.

В українсько-угорській угоді про візовий режим є пункт, де йдеться про потребу перегляду окремих її положень на випадок, коли Угорщина ратифікує Шенгенський договір. Тому що тоді українські громадяни платитимуть за візи. Щоб цього не сталося, МЗС України, за повідомленням Юнгера, хотіло б на майбутнє підтримати ідею Європейської Комісії про запровадження так званої прикордонної візи для країн, які не входять в ЄС. Вона надавала б можливість українцям, жителям прикордонної зони, перебувати на території країни Шенгенської зони не глибше 50 км від кордону. У проекті Єврокомісії зазначається, зокрема, що ця віза може видаватися за мінімальну ціну або безкоштовно, що дуже важливо для громадян України, сказав Михайло Юнгер. Проблема однак у тому, що нею можуть скористатися хіба мешканці прикордоння, чого не скажеш про решту українських громадян.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG