Доступність посилання

ТОП новини

Поліція розшукала одну з найцінніших духовних реліквій угорців.


Василь Плоскіна Поліція розшукала одну з найцінніших духовних реліквій угорців.

Угорщина, 31 жовтня 2003 – Цими днями угорська поліція натрапила на місце схову викраденої у лютому минулого року однієї з найперших Біблій, видрукованої угорською мовою у ХVI столітті. А в п’ятницю учасникам слідчої бригади була вручена грошова винагорода.

У повідомленні національного інформативного агенства МТІ, зокрема, йдеться про те, що цю рідкісну реліквію угорського народу – Біблію з Віжої – поліція знайшла у кімнаті на горищі одного з будинків м. Комарома, що розташоване за 90 км на північний захід від угорської столиці. Фахівці оцінюють це Євангеліє у 6 млн. фор. або 27 тис. дол. Старовинне видання зловмисники поцупили минулої зими з реформатського храму села Віжої (230 км на північний схід від Будапешта). Правоохоронцям пощастило розшукати Біблію завдяки інформації одного чоловіка та жінки, яких було затримано через підозру в скоєнні крадіжки.

Євангеліє з Віжої надруковане в 1590 році в перекладі на угорську мову Ґашпарем Каролі, найвищим духовним керівником кальвіністів Угорщини. Наразі залишилося тільки 22 примірники цього старовинного видання разом з раритетом, який зберігається в національній бібліотеці ім. Іштвана Сéчені.

31 жовтня міністр культури Угорщини Іштван Гіллер вручив грошову премію учасникам розшукової групи за віднайдення однієї з цих книжок. У своїй промові він відніс Біблію в перекладі на угорську Ґашпарем Каролієм до найсвятіших національних скарбів угорського народу. Міністр висловив радість з того приводу, що нагороди вручаються саме на День Реформації. “До наших рук знову потрапила справжня угорська Біблія”, - сказав він.

Пан Гіллер передав слідчим гроші на загальну суму в 1 млн. форинтів (понад 4,5 тис. дол.). 600 тис. фор. отримали правоохоронці області Боршод- Абауй-Землен. Решту грошей переказали на рахунок неназваної особи, яка допомагала поліції в пошуках старовинної Біблії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG