Доступність посилання

ТОП новини

Звільнення Генерального прокурора України Святослава Піскуна: коментарі політиків.


Тарас Марусик Звільнення Генерального прокурора України Святослава Піскуна: коментарі політиків.

Київ, 30 жовтня 2003 року.

Тарас Марусик

Український політикум продовжує коментувати указ Президента України про звільнення Генерального прокурора України Святослава Піскуна. Сьогодні на цю тему висловився і сам Леонід Кучма у Нетішині Хмельницької області. Він, зокрема, зазначив, що звільнив Святослава Пiскуна “внаслідок зайвої політизації роботи Генеральної прокуратури... Багато шуму i мало конкретних результатів. Це i є головна причина”.

Леонід Кучма сказав також, що останнім часом Генеральна прокуратура робила багато заяв про розслідування резонансних справ, зокрема, справи Гонгадзе, але скільки часу минуло, а крім заяв i обіцянок - нічого. “Останнiм часом склалося враження, - цитує слова Президента агентство Інтерфакс-Україна, - що в нас не Генеральна прокуратура, а театр. Кожному роздані ролі, а головний режисер - генеральний прокурор”.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Микола Томенко розцінює відставку Генерального прокурора Святослава Піскуна як серйозний крок до визначення нових принципів роботи правоохоронної системи України за рік до президентських виборів.

Микола Томенко

Фактично посада Генерального прокурора чи решта міністерських посад (посади в СБУ і т.д.) належали тим людям, які стовідсотково будуть виконувати розпорядження глави Адміністрації Президента і виконувати ту лінію, яка їм буде доведена. В силу різних обставин так сталося, що Святослав Піскун не вийшов з-під чіткої генеральної лінії і не виконав цілу низку вказівок, які стосувалися конкретних політиків чи конкретних бізнесменів. Насамкінець цей конфлікт зайшов так далеко, що Генеральний прокурор дозволив собі певні кроки непогоджені в розслідувані справи Олександрова зі справою Гонгадзе.

Тарас Марусик

Микола Томенко продовжує.

Микола Томенко

Я не схильний перебільшувати самостійність, політичну впливовість і авторитетність Генерального прокурора, але навіть й та ступінь сміливості і, так би мовити, індивідуального підходу, який він запропонував у своїй роботі, виявилася неприйнятною для системи нинішньої влади і цілої системи правоохоронних органів.

Тарас Марусик

Микола Томенко сказав, що звільнення Святослава Піскуна планувалося у Верховній Раді.

Микола Томенко

Оскільки передовсім ... фактично реанімував справу Гонгадзе у варіанті плівок Мельниченка, де вже почали фігурувати найвищі посадові особи, включно з президентом, це змусило діяти більш нагально. Тому з’явився указ президента, хоча ще раз кажу, за попередньою версією, Генерального прокурора повинна була знімати ВР України.

Тарас Марусик

Це була думка голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації Миколи Томенка телефоном з Донецька.

Координатор більшості Верховної Ради України Степан Гавриш вважає закономірною відставку Святослава Піскуна. На його думку, цей крок стабілізує ситуацію в прокуратурі та в країні в цілому.

А народний депутат Юлія Тимошенко основною причиною звільнення Святослава Пiскуна з посади генерального прокурора вважає те, що він не виконував розпоряджень президента i його адмiнiстрацiї. “Його особистих якостей не вистачило навіть на те, щоб виконувати тi доручення, якi йому давали й Адмiнiстрацiя Президента, i президент. Він не зміг здійснювати той терор, який йому доручали”, - заявила Юлія Тимошенко на прес-конференції в четвер у Києві. Відставка Пiскуна, на її думку, зумовлена його реверансами в бік опозиції i “збігом обставин, пов''язаних з низьким інтелектуальним рівнем прокурора”. Юлія Тимошенко впевнена, що на місце Генпрокурора буде призначена людина, яка зможе якісніше здійснювати репресії.

Для Української республіканської партії “Собор” відставка Святослава Піскуна не є сенсацією. Говорить голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва місцевого самоврядування, голова УРП “Собор” Анатолій Матвієнко.

Анатолій Матвієнко

Ще на час його затвердження ми висловили, що ні за моральними, ні за професійними якостями Піскун не може виконувати обов’язки Генерального прокурора, і закликали ВР не підтримувати. Наша група партійна (як і вся фракція) не голосувала за призначення Піскуна. Але така людина мала бути в такому режимі, тому що цей режим не шукає ні професійної, ні моральної людини. Але вся біда в тому, що Піскун настільки не орієнтувався, настільки непрофесійно себе поводив, що навіть цій системі він не підходить. Оскільки багато почав говорити про Гонгадзе, і це злякало нинішній злодійський режим. Зрозуміло, що шантажуючи окремих, він цим викликав невдоволення. Останньою краплиною для нього було, очевидно, те, що він сказав за “перевертнів” в Київській області. Вони там є. Вони, може, не такі “перевертні”, які нищили журналістів, Гонгадзе зокрема, але такі ж самі за своєю моральною цинічною поведінкою “перевертні” силових структур, бо вони сьогодні обслуговують клани ( в даному випадку – клан Засухи).

Тарас Марусик

Анатолій Матвієнко продовжує.

Анатолій Матвієнко

Те, що сказав Піскун, йому простити не могли, бо хто ж покриває сьогодні “київський клан” як не чета нашого президента. Тому це було вже за межею дозволеного, і це тільки прискорило його безславний похід. А те, що він робив, то хто сьогодні цього не робить, використовуючи свою владу в ім’я своїх власних корисних цілей, в тому числі і бізнесові різні махінації, які заборонені законом, але дозволені, бо ти є при “кориті”, ти є при “папі”, ти є серед фаворитів цього клану.

Тарас Марусик

Говорив народний депутат України, член фракції БЮТ Анатолій Матвієнко.

На думку ще одного представника більшости, члена фракції “Реґіони України” Володимира Зубанова, звільнення Святослава Піскуна є обґрунтованим, оскільки той займався більше політикою, ніж конкретними справами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG