Доступність посилання

ТОП новини

Чи позначиться арешт акцій “ЮКОС”а на Україні?


Сергій Кисельов Чи позначиться арешт акцій “ЮКОС”а на Україні?

Київ, 31 жовтня 2003 року.

У Росії події, пов’язані з арештом голови компанії “ЮКОС” Михайла Ходорковського ,стрімко розвиваються. У четвер слідчі Генеральної прокуратури, керуючись судовою санкцією Басманного суду Москви, заарештували найпотужніший консолідований пакет акцій “ЮКОС”а. Російський фондовий ринок відреагував на це повідомлення обвалом. Російські аналітики констатують, що фінансова ситуація на теренах країни розвивається за найгіршим сценарієм, що її наслідки здатні боляче вдарити по інвестиційному клімату в Росії. Чи може позначитися арешт акцій “ЮКОС”а на фінансово-економічній ситуації в Україні?

Арешт акцій “ЮКОС”а вже призвів до того, що Росія в результаті обвалу ринку акцій втратила близько 18 мільярдів доларів , тобто, суму, що значно перевищує бюджет України на 2003 рік. І якою б заможною не була Росія, але, на думку фінансистів, ці гроші також не були б для неї зайвими. Більше того, деякі російські аналітики попереджають, що обвал ринку акцій здатен призвести до втрат, які можна порівняти із кризою 1998 року. Тоді Росію вдарив дефолт, і це в тій чи іншій мірі позначилося і на Україні.

Чи слід Україні й нині чекати на сумні наслідки від непевної ситуації, яка склалася в сусідній країні? Банкіри вважають, що не слід, що ми можемо спати спокійно. Скажімо, заступник керуючого Київською міською філією "Укрсоцбанку" Роман Жуковський переконаний: “... на Україні падіння цін на акції “ЮКОС”а не позначаться будь-якою радикальною мірою... Це, по-перше, пов’язане з тим, що на Україні ціни на акції, на капітал не пов’язані з ринковим якимось новоутворенням...

Я не думаю, що будь-який радикальний вплив спричинить на Україні, крім того, що з''явилася нова тема для розмови…"

А ось яку несподівану думку з приводу можливих наслідків для України у зв’язку з арештом російського олігарха Михайла Ходорковського і обвалом російського ринку акцій висловив відомий фінансовий журналіст, завідувач редакції економіки газети "Київські відомості" Михайло Кухар:

"Це вже не перший арешт Ходорковського, тому наслідки абсолютно легко прогнозувати. Російський фондовий ринок втратив 18 мільярдів ( про це багато писалося ) від падіння капіталізації своїх акцій. Через невпевненість західних інвесторів і через різке погіршення бізнес-клімату в країні. За цих умов, як уже коментували джерела в інвестиційних банках світу, Захід більше звертає увагу на сусідні країни, куди можна швидко перекинути гроші в суміжні галузі, в суміжні підприємства. І тому від попереднього затримання Ходорковського Україна деякі гроші навіть отримала, які прийшли на наш ринок... Те ж саме буде відбуватися й зараз...

Таким чином, хоч як це й парадоксально звучить, будь-які погіршення бізнес-клімату в... Росії, котра є природнім конкурентом України із залучення західних інвестицій, вигідне Україні".

Ну, а в Україні – чи може тут статися подібна до московської ситуація? І якщо може, то як прореагував би на неї український фінансовий ринок? За словами Михайла Кухара,

“...в Україні не може бути розвалу ринку акцій, тому що в ній відсутній ринок акцій. Якщо, як Ви сказали, завтра заарештують когось із могутніх українських олігархів, це спричинить до того, що українські ж підприємці захочуть на час сховати свої гроші закордоном. Але не до відтоку західних грошей, тому що їх катастрофічно мало. А ті, які вкладені, вони настільки... в неліквідні активи вкладені, що її не можна швидко забрати і втекти".

Михайло Кухар згадав історію з арештом екс-віце-прем''єра України, голови Ліги аграрних підприємців Леоніда Козаченка: "Подібний арешт , я маю на увазі справу Козаченка , він уже був. І що ми побачили відтоді? Всі зернотрейдери України на 3-4 місяці затаїли свою поточну виручку закордоном і просто сиділи й чекали, чим справа закінчиться. Зрештою від недопоставок Україна отримала ту зернову кризу, яку ми мали два місяці тому".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG