Доступність посилання

ТОП новини

НАК "Нафтогаз України" прагне повернути ВАТ "Газпром" газовий борг на суму в $1,4 млрд. у вигляді єврооблігацій. Російська сторона не поспішає прийняти український борг.


Сергій Кисельов НАК "Нафтогаз України" прагне повернути ВАТ "Газпром" газовий борг на суму в $1,4 млрд. у вигляді єврооблігацій. Російська сторона не поспішає прийняти український борг.

Київ, 04 листопада 2003- Рідкісна ситуація у стосунках між боржником і кредитором: національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" прагне повернути російському відкритому акціонерному товариству "Газпром" газовий борг у вигляді єврооблігацій на суму 1 мільярд 400 мільйонів доларів- росіяни усіма силами відтягують повернення даного боргу.

НАК "Нафтогаз України" планувала ще до кінця жовтня передати російському "Газпромові" єврооблігації на суму в 1 мільярд 400 мільйонів доларів, випущених у рахунок погашення боргу за спожитий газ. Жовтень минув, але віддати росіянам борг українським газотрейдерам так і не вдалося.

Як пригадав президент центру ринкових реформ України, колишній міністр економіки і колишній віце-прем''єр Володимир Лановий, "цей борг виник 99 року, напередодні президентської кампанії. Коли "Нафтогаз України" не платив. Чому він не платив – це серйозне питання, яке піднімали тоді Тимошенко, звинувачуючи Бакая в махінаціях... Я думаю, що Росія якраз не спекулювала цими боргами "Нафтогазу", тобто, не надавала якихось політичних відтінків, тому що вона не хотіла скривджувати кандидата в президенти Кучму. Тобто, російська сторона тоді прямо чи не прямо... підтримувала президентську кампанію, і в тому числі і кредитуванням української економіки. А те, що потім цивілізованим шляхом узгодили це питання, це робить честь і українській, і російських стороні...", - вважає Володимир Лановий.

Європейські облігації "Нафтогазу України" гарантовано ліквідні. Російські партнери можуть вигідно продати їх як на європейському, так і на світовому ринках цінних паперів будь- якої хвилини. Але для цього слід, так би мовити, прийняти їх на свій баланс. Тим часом, за словами керівника прес-служби "Нафтогазу України" Костянтина Бородіна, згідно з міжурядовими домовленостями, українською стороною було переведено газовий борг у цінні папери ще торік у травні: "Всі підготовчі операції з випуску єврооблігацій нами виконані. Облігації випущені і передані на депозитарний рахунок американського "Банк оф Нью-Йорк", де вони вже приблизно півтора року".

Отже, вже півтора року боржник-Україна ( а відшкодування газового боргу гарантував саме український уряд ) волає: беріть! Не візьмемо! – пручається російська сторона, якій на перешкоді стала проблема з... оподаткуванням у Росії цих же таки українських єврооблігацій. Річ у тім, що тієї ж миті, коли "Нафтогаз України" передасть російському "Газпромові" єврооблігації на суму в 1 мільярд 400 мільйонів доларів, російській компанії доведеться сплатити до держбюджету 30 % з одержаного прибутку. Тому, як вважають фахівці, російська сторона допоки так опирається отриманню українського газового боргу у вигляді цінних паперів.

На думку керівника прес-служби "Нафтогазу України" Костянтина Бородіна, "зараз ми перебуваємо на етапі, коли в "Газпромі" ведеться організаційна підготовча робота з цього приводу, і в четвер, за нашими даними, проведене засідання правління "Газпрому", на якому розглядалося питання таки прийому українських єврооблігацій. Наскільки нам відомо, правління обговорило це питання позитивно і передало на розгляд ради директорів. У випадку, коли і рада директорів підтвердить позитивний вердикт, то нам вдасться передати ці облігації "Газпрому" до кінця поточного року", – вважає пан Бородін.

Тим часом деякі експерти передбачають, що передача ця 2003 року не відбудеться. Адже на тлі виборів до Держдуми Росії та її боротьби за острів Тузлу, що в Керченській протоці, дорікати Україні її газовим боргом може бути вигідним деяким політичним колам у Москві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG