Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина пробивається на перспективні євразійські ринки.


Василь Плоскіна Угорщина пробивається на перспективні євразійські ринки.

Угорщина, 4 листопада 2003 – Цими днями в Індії з 6-денним офіційним візитом перебуває угорський прем’єр-міністр Петер Меддьєші на чолі численної урядової делегації. Угорці мають намір укласти в Нью-Делі низку взаємовигідних економічних угод, і в цьому плані їх цілком підтримують індійські партнери.

“Потужний ринок Індії відкриває великі бізнесові можливості для угорських компаній”, - заявив учора угорським журналістам прем’єр Петер Меддьєші після перших зустрічей з найвищими посадовими особами Індії. Будапештського гостя, зокрема, приймав у своїй резиденції індійський перший міністр Атал Бегарі Ваджпаї, президент Індії Абдул Калам, Лал Крішна Адвані, міністр внутрішніх справ та інші. Центральними темами переговорів стали перспективи розвитку двосторонніх економічних стосунків. Потреба їхнього розширення ні в кого із сторін не викликає сумнівів, адже востаннє угорські лідери відвідували цю південно-азійську країну майже 30 років тому. За цей час в Індії сталися великі зміни: вона має більш ніж мільярдне населення, тут інтенсивно розвиваються перспективні галузі економіки, інформатики, військово-промислового комплексу, сільського господарства й торгівлі. Тому пан Меддьєші, як професійний фінансист, включив до складу своєї делегації майже 100 фахівців, у тому числі галузевих міністрів і бізнесменів. За кілька останніх місяців угорський прем’єр встиг побувати з офіційними візитами у Росії і Китаї, де також заручився підтримкою своїх економічних партнерів. Індійський ВВП щорічно зростає на 6-7 %, і ця обставина є доволі сприятливою для вкладення угорських капіталів.

Угорців, наприклад, цікавлять можливості реконструкції та модернізації індійських електростанцій, а також перспективи співпраці у військово-промисловому комплексі. За словами Іштвана Чіллоґа, угорського міністра економіки й транспорту, лише така компанія, як Транселектро, що має своє представництво і в Україні, готова інвестувати в індійську енергетику 30 млн. дол. Інтерес угорських партнерів проявився і щодо спільних проектів у вугільно-видобувній галузі Індії. В цю країну готові прийти працювати і дочірні підприємства фармацевтичної угорської компанії “Ріхтер”.

Угорська сторона висловила згоду досягти окремої домовленості щодо спрощення візової процедури не лише для дипломатів, а й для бізнесменів. На зустрічах із індійськми партнерами Петер Меддьєші погодився з необхідністю проведення реформ в ООН, зокрема, підтримав намагання Індії потрапити до складу Ради Безпеки цієї організації. На думку угорського гостя, індійсько-пакистанський конфлікт можна розв’язати лише за столом переговорів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG