Доступність посилання

ТОП новини

Українські пацієнти польських лікарень.


Володимир Павлів Українські пацієнти польських лікарень.

Варшава, 29 жовтня 2003 - У Польщі триває дискусія про стан служби охорони здоров’я. Однією з проблем польських лікарень є неплатежі за лікування та медикаменти пацієнтів, котрі не охоплені загальним медичним страхуванням. Виявляється, що серед таких пацієнтів значну частину становлять іноземці зі Сходу, здебільшого громадяни України. Чимало громадян України, котрі потрапляють до польських лікарень, ставлять керівництво цих закладів перд фактом, що у них немає грошей або попросту втікають. Рахунки за їхнє лікування директори медичних закладів надсилають на адресу українських дипломатичних установ.

До варшавського Центру “Здоров’я дитини” у вересні цього року мешканка Львова привезла свою новонароджену дитину на обстеження, яке не можуть зробити у львівських лікарнях. Обстеження це коштувало 4 з половиною тисячі доларів і виявилось, що молода мати не в змозі заплатити таку суму. До іншої варшавської лікарні у серпні у важкому стані внаслідок побиття потрапив 40-річний громадянин України, котрого прийняли відразу у відділ інтенсивної терапії. Незважаючи на важкий стан хворого, родина вирішила перевезти його на батьківщину. Для переїзду до кордону варшавська лікарня надала машину швидкої допомоги. Всі ці послуги було оцінено в 4 тисячі доларів, яких не було кому заплатити. До лікарні в містечку Жари після автомобільної аварії потрапив мешканець Києва, котрий ,незважаючи на зусилля лікарів, помер, не проживши й однієї доби. Однак спроби його врятувати коштували майже 600 доларів. Всі ці рахунки через якийсь час прийшли на адресу посольства України у Варшаві з проханням оплатити їх або вказати страхову кампанію, котра могла б компенсувати затрати польських лікарень. Щорічно до українських дипломатичних відомств у Польщі надходять сотні таких рахунків. На сьогоднішній день їхня загальна вартість досягла вже майже півтора мільйона доларів. Грошей цих, очевидно, посольство не має, не має їх і українське Міністерство охорони здоров”я, до котрого ці рахунки теж потрапляють. Про все це добре знають керівники польських лікарень, тому відхрещуються від українських пацієнтів, як тільки можуть. Але можуть не завжди. Керівник відділу статистики Празької лікарні у Варшаві Ізабела Конік сказала “Свободі”, що кожного місяця тільки до них потрапляє близько 10 таких пацієнтів. Переважно це нелегальні працівники, без документів і грошей, побиті чи травмовані під час роботи:

Говорить Ізабела Конік: Якщо це екстрений випадок, при якому існує загроза для здоров’я чи життя пацієнта, то ми мусимо його прийняти. Це наш обов’язок і ми не можемо, на жаль, відмовити.

Кор.: Це “на жаль”, яке мабуть випадково вирвалося у пані Конік, насправді передає суть проблеми. Польські лікарні дуже неохоче приймають пацієнтів з України, Білорусі чи інших незастрахованих пацієнтів, бо майже на 100 % переконані, що за їхнє лікування ніхто не заплатить. Внаслідок цього трапляються випадки, що українських громадян трактують як пацієнтів другої категорії. Неофіційні, але добре поінформовані джерела, сигналізують про те, що у деяких випадках важких хворих не лікували, а лише підтримували на медикаментах до моменту передачі їх українській стороні. В одному з таких випадків пацієнт, позбавлений цієї підтримки, помер, не доїхавши до української лікарні.

Однією з причин цієї проблеми є відсутність угоди між Польщею та Україною про взаємне надання медичних послуг громадянам обох країн. Термін попередньої такої угоди, яку було підписано у 1993 році, закінчився ще у 1996 році, а наступної так і не було підписано. До того ж у Польщі в 1997 році почала діяти страхова медицина. Отже, з того моменту кожен пацієнт, що не є застрахованим, повинен платити за медичні послуги. І тут з’вляється друга причина: багато українських громадян, коли виїздять за кордон, обов’язково страхують, наприклад автомобіль, але майже ніколи не дбають про страхування власного життя і здоров’я.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG