Доступність посилання

ТОП новини

Донецька влада коментує події навкого з’їзду “Нашої України”.


Сергій Гармаш Донецька влада коментує події навкого з’їзду “Нашої України”.

Донецьк, 4 листопада 2003 - Керівники Донеччини сьогодні коментували події навколо зірваного з’їзду блоку “Наша Україна” в Донецьку. Вони вважають, що змогли забезпечити громадський порядок у місті.

Запис - голос депутата:”... заблоковано броньовик та всі машини....Не уходіть, хтось з посадових осіб має бути з нами – нас убивати будуть”.

Віктор Ющенко: “...я радий, що ви перше кільце оборони прорвали і вийшли на цю зустріч. Що я можу сказати: настав момент істини. І те, що відбувається сьогодні в Донецьку, я переконаний, що це репетиція поліцейського режиму в цій країні”.

Звичайно, ці два фрагменти не можуть передати напруження, яке спостерігалось в Донецьку минулої п’ятниці навколо зірваного з’їзду “Нашої України”. По радіо не покажеш п’яний багатотисячний натовп, біг-борди з нацистською символікою, російські прапори, палаючі книжки, обличчя людей. Донецьк був на межі чогось страшного. Втім, донецька влада, керівники якої коментували у вівторок ті події, поки що не дають жодних відповідей про організаторів безладь.

Наприклад, щодо біг-бордів: Олександр Лукьянченко, міський голова Донецька, не знає, хто дав дозвіл на їхнє розміщення: “Я не можу Вам сказати. Офіційного дозволу на установку будь-якої реклами не треба”, – сказав мер. Він спростував факт, що для доставки на антиющенківські мітинги людей автобуси знімались з міських маршрутів, не погодився з тим, що студентів примусово знімали із занять, щоб вони пішли на площу.

Олександр Лукьянченко заявив, що організатори з”їзду “Нашої України” не поінформували місцеві органи самоврядування про його проведення та перед тим, як везти в Донецьк своїх делегатів, не зробили соціологічний зріз і не прорахували наслідків.

Нічого конкретного не сказав і керівник області Анатолій Близнюк. Він пояснив все, що відбувалось, протистоянням двох різних політичних течій. А органи місцевого самоврядування та силові структури, на його думку: “зробили те, що повинні були зробити: не допустили нехороших моментів”. Губернатор доручив розбиратись правоохоронним органам, а правоохоронні органи порадили депутатам “Нашої України” звертатись до суду. Тож винних у безладдях, які були в Донецьку у п’ятницю, поки що немає. Крім “Нашої України”, яка, як сказав донецький мер, самовпевнено вирішила, що може приїхати на Донбас і спокійно провести тут свій з’їзд. Анатолій Близнюк вважає, що зміг забезпечити стабільність у регіоні:

“Коли ви кажете про горілку, про амбіції, про інші справи і наявність цих моментів, так от моє завдання зробити так, щоб ми з вами могли дуже спокійно зустрічатись, спілкуватись. Я вам кажу без жовчі і не тому, що я губернатор і остання істина за мною. Тому що я така ж людина як ви, і я такий же українець, хоч і живу на Донбасі. І я патріот цієї держави. І зараз я повинен 99% працювати над тим, щоб у людей був хліб, було тепло, була достойна заробітна плата. От цим я повинен займатися. А Верховна Рада хай зробить такі закони, які б не дозволяли робити того, чого вони зараз там вважають було зроблено. Я рахую, що зробив все, для того, щоб забезпечити стабільність”.

Нагадаю – це був голова Донецької обласної адміністрації Анатолій Близнюк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG