Доступність посилання

ТОП новини

За останнє десятиліття з Росії зник мільйон українців: про попередні підсумки всеросійського перепису населення.


Мар’яна Драч За останнє десятиліття з Росії зник мільйон українців: про попередні підсумки всеросійського перепису населення.

Прага, 5 листопада 2003 року.

Мар’яна Драч

В Москві оприлюднили попередні дані всеросійського перепису населення за минулий рік, згідно з якими в Росії живе 145 мільйонів, 80% з них - етнічні росіяни. Сім народів, що населяють Російську Федерацію: росіяни, татари, українці, башкири, чуваші, чеченці і вірмени - нараховують понад мільйон осіб. Тим часом голова Об‘єднання українців Росії Олександр Руденко-Десняк уже зараз розповів радіо «Свобода» про конкретні дані цього перепису. Згідно з ними, українців у Росії 3 мільйони. Звідки у нього така інформація?

Олександр Руденко-Десняк

Для службового вжитку є такі дані, які тут ходять по різних інстанціях і я, користуючись своїми контактами, їх дістав.

Мар’яна Драч

А 3 мільйони? З іншого боку, лунала і інша цифра : 10 мільйонів, її наводив президент Світового конгресу українців Аскольд Лозинський. Чому такі величезні розбіжності і наскільки можна довіряти оцій цифрі - 3 мільйони, на Вашу думку?

Олександр Руденко-Десняк

Справа у тому, що, загалом, я ніколи не користувався цифрами, які не мають офіційного підтвердження. Тому що людей з українським корінням у Росії, звичайно, набагато більше. Це зрозуміло. Але справа у тому, що анкета під час перепису заповнюється конкретною людиною, яка вже робить свій власний вибір і це приблизно на понад мільйон менше, ніж дані 1989 року перепису. Тут відіграли роль, здається мені, кілька факторів. Фактор перший, тоді писали національність людини в паспорті. І коли проводився перепис, люди автоматично цей запис переносили до анкети перепису. Друга обставина, за ці 10-12 років з місць великого поселення українського - Північ, Крайня Північ - виїхало дуже багато людей. Тобто, ті, хто мали можливість виїхати чи мали таке бажання, вони виїхали.

Мар’яна Драч

Ви маєте на увазі, що вони повернулися в Україну, до своїх родин?

Олександр Руденко-Десняк

Так, повернулися в Україну або якось інакше вирішували свої життєві питання. Це друга ситуація, про яку мені говорили теж російські статистики. Вони вважають це цифрою, яка могла вплинути.

Третя обставина полягає в тому, що звичайно, на території Росії зараз досить багато українських громадян, які перебувають у такому напівлегалізованому стані (є просто нелегальна міграція, є напівлегальна), вони старанно уникали всякого перепису, щоб не потрапляти на очі владі.

Мар’яна Драч

Як Ви думаєте, якби Україна проводила активнішу політику щодо захисту інтересів українців за кордоном і зокрема в Росії, чи зараз результати перепису були б іншими?

Олександр Руденко-Десняк

Я певен того, звичайно. Справа навіть у тому, що, якби Україна проводила активну політику, по-перше, на захист українських інтересів... Але тут проблема набагато глибша. Не знаю, чи треба було б захищати наші тут інтереси, але треба було б зробити набагато більше для зміцнення іміджу України, для зміцнення її політики. Це багато залежить від внутрішньо українського життя і, звичайно, залежить від того, про що я неодноразово говорив: сучасна держава і нація, сучасна людина існує виключно у вигляді інформації про неї. Якщо немає інформації про когось і про щось, то це не існує чи хтось не існує. Мені здається, що ця проста істина, яка набула особливої гостроти, скажімо, на початку ХХІ століття не дуже усвідомлюється нашими єдинокровними братами, які живуть на берегах Дніпра.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG