Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туркменистану Сапармурат Ніязов використовує в’язницю як спосіб управління державою, заявляє туркменська опозиція.


Петро Кагуй Президент Туркменистану Сапармурат Ніязов використовує в’язницю як спосіб управління державою, заявляє туркменська опозиція.

Прага, 3 листопада 2003 року - З нагоди мусульманського священного місяця Рамазану, президент Туркменистану оголосив чергову амністію для певних категорій в’язнів, під яку, за офіційними даними, потрапили 7093 особи. Це люди похилого та молодого віку, а також хворі в’язні, які не вчинили тяжких злочинів. А загалом за 12 років незалежності Туркменистану було амністовано понад 120 тисяч осіб. Водночас Туркменистан є однією з країн, де найвищий показник ув’язнених осіб. А серед позбавлених волі чимало в’язнів сумління.

Про що свідчить такий стан справ і що означають щорічні амністії режиму Сапармурата Ніязова?

Ось що заявив стосовно нинішньої амністії сам Президент Туркменистану Сапармурат Ніязов: «Цю амністію, яка присвячена Ночі всемогутності і всепрощення, підготовлено вже зараз. Це необхідно для того, щоб в’язні встигли потрапити на свято додому», - заявив президент Туркменистану і розпорядився, щоб керівники правоохоронних органів «вжили заходів, аби усі помилувані були вдома зі своїми родинами до відзначення свята «Ґадир Ґіджесі» - мусульманської Ночі всемогутності і всепрощення, якою завершується священний місяць Рамазан.

Згідно з Кораном, цієї священної ночі (а цього року вона припадає на ніч із 21 на 22 листопада) Аллах схвалює рішення про долю людей, а смертні прощають один одному давні образи і погані вчинки.

Що ж, на перший погляд оголошення чергової амністії виглядає благородним кроком Сапармурата Ніязова. Але тільки на перший погляд, бо, як наголошують оглядачі, що ж це за влада, котра за 12 років незалежності Туркменистану з населенням близько 5 мільйонів, лише помилувала близько 120 тисяч осіб. А в ув’язнені на кожну тисячу мешканців Туркменістану перебуває 49 осіб. Туркменські опозиціонери заявляють, що президент Сапармурат Ніязов використовує в’язницю як спосіб управління державою. За словами лідера туркменської опозиції у вигнанні, колишнього першого міністра закордонних справ Туркменистану Авди Кулиєва, людей кидають у в’язниці, щоб вони та їхні родини не виступали проти режиму Ніязова. А регулярні амністії можна пояснити зокрема переповненням в’язниць. Авди Кулиєв говорить, що в камерах, розрахованих на 5-6 осіб, інколи утримують понад 30 в’язнів.

Під амністію досить рідко потрапляють політичні в’язні, чи ті, кого засуджено за релігійні переконання. Бо, щоб людину помилували, вона спершу мусить покаятися і поклястися на Корані і хлібі, що більше ніколи не чинитиме злочинів.

Оглядачі також звертають увагу і на те, що під час підготовки амністій процвітає корупція. Представники правоохоронних органів беруть хабарі за включення в’язнів до списків тих, хто має потрапити під амністію. Як зауважила керівник туркменського проекту Інституту відкритого суспільства в Будапешті Еріка Дайлей: «Родини багатьох ув’язнених готові і мають можливість заплатити якусь суму грошей, дати хабарі, щоб їхніх родичів амністували».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG